Vriend of vijand? Insecten in de tuin

Vriend of vijand? Insecten in de tuin

Heb jij een tuin? Dan is de kans groot dat het ‘het huis’ is van een grote groep insecten. Deze kleine beestjes zijn een integraal onderdeel van onze voor- en achtertuinen en spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Hoewel sommige insecten erg nuttig zijn en bijdragen aan een gezonde omgeving, kunnen andere schade toebrengen aan onze planten. In dit blog maken we een onderscheid tussen de twee groepen insecten.

Nuttige insecten

Bestuivers

De kleurrijke vlinders, bijen en hommels die over onze fonteinen en bloemen vliegen zijn onmisbaar voor de bestuiving van veel planten in onze tuin. Zonder deze beestjes zouden veel bloemen zich niet kunnen voortplanten. Door verschillende soorten bloemen en planten in je tuin te plaatsen (en het gebruik van pesticiden te vermijden) kun je de bestuivers aanmoedigen om je tuin te bezoeken.

Lieveheersbeestjes

Deze rode en oranje beestjes helpen om een natuurlijke evenwicht te behouden in je tuin. Lieveheersbeestjes en hun larven voeden zich namelijk met bladluizen en andere schadelijke insecten. Geen pesticiden meer nodig!

Gaasvliegen

Net als de lieveheersbeestjes voeden deze insecten zich met bladluizen, maar ook met wittevliegen en kleine rupsjes. Deze vliegen zijn geweldige natuurlijke ongediertebestrijders. Wil jij meer gaasvliegen in je tuin? Plant dan dille en goudsbloemen.

Loopkevers

Deze roofzuchtige kevers jagen op slakken, larven en andere schadelijke insecten. Loopkevers zijn dus insecten die je absoluut in je tuin wil hebben. Plaats stenen of houtblokken in je tuin. Dit kan bieden als goede schuilplaats voor de kevers.

Schadelijke insecten

Bladluizen

Bladluizen zuigen het sap uit de planten in je tuin en kunnen deze verzwakken of zelfs ziekten overdragen! Een groot aantal bladluizen kan leiden tot een verminderde plantengroei en misvormde bladeren.

Wittevliegen

Ook deze insectjes zuigen plantensap op en laten een kleverige substantie achter op de bladeren, ook wel bekend als honingdauw. Dit kan de groei van roetdauwschimmel bevorderen waardoor jouw planten verzwakken.

Slakken

Slakken zijn enorm vraatzuchtige wezentjes die zich voeden met bladeren. Zorg er dus voor dat je een overpopulatie van slakken kunt voorkomen, want een overpopulatie kan aanzienlijke schade aanrichten aan je planten, bloemen en gewassen.

Coloradokevers

Plant jij gewassen in je tuin? Let dan op de coloradokever! Deze feloranje kevers voeden zich met tomatenbladeren en aardappelplanten. Deze kunnen ernstige schade aanrichten aan jouw moestuin.

Kortom, insecten spelen een grote rol in onze tuinen. Nodig nuttige insecten uit door het planten van de juiste bloemen en vermijd schadelijke insecten! Bescherm je moestuin, bloemen en planten. Zo kun je onder je waterdichte pergola met zonnescherm genieten van het prachtige ecosysteem in je tuin.

Plaats een reactie