Dit zijn dé nieuwste tuintrends voor het seizoen

Dit zijn dé nieuwste tuintrends voor het seizoen

Elk seizoen brengt zijn eigen unieke tuintrends met zich mee, en dit seizoen is daar geen uitzondering op. Laten we eens duiken in de boeiende wereld van tuintrends en ontdekken wat je buitenruimte deze zomer nodig heeft!

1. Hergebruik en upcycling: duurzaamheid voorop

In een wereld die zich steeds meer richt op duurzaamheid, is de tuin het perfecte canvas om ecovriendelijke initiatieven te tonen. Van oude wijnvaten die worden omgetoverd tot plantenbakken tot gerecyclede houten ladders als decoratieve rekken – de kracht van hergebruik is duidelijk zichtbaar en voegt een uniek karakter toe aan elk tuinontwerp.

2. Kleurrijke accessoires als blikvangers

De zomer is traditioneel het seizoen van levendigheid en expressie. Zo zijn kleurrijke accessoires zijn dit jaar de norm geworden. Door meubelstukken en -accessoires in rijke tinten en patronen toe te voegen die naadloos samenvloeien met zomerbloesems, creëer je een comfortabele plek om te loungen en waarbij je tegelijkertijd kan genieten van de buitenlucht. Op zoek naar inspiratie? Het buiten vloerkleed van Merel in Wonderland kleurt goed bij de bloemen in de tuin.

3. Eetbare tuinen: schoonheid en functionaliteit gecombineerd

Een tuin hoeft niet alleen esthetisch te zijn; het kan ook een bron van voeding zijn. Denk aan geurige kruidenbedden, struiken vol met bessen en zelfs verticale groenteplanten. Elke oogst wordt een culinaire traktatie, vers van het land naar de tafel.

4. Technologie maakt zijn intrede

Tuinieren in de 21e eeuw betekent dat je gebruikmaakt van technologie. Denk aan druppelirrigatiesystemen die op afstand kunnen worden bestuurd, of bodemsensoren die je via een app laten weten wanneer het tijd is om water te geven. Deze technologieën, hoewel modern, gaan hand in hand met de natuurlijke cyclus van de tuin.

5. Palletmeubilair met een oosterse draai

Hoewel palletmeubilair zijn oorsprong vindt in de westerse doe-het-zelf cultuur, krijgt het dit seizoen een intrigerende draai door invloeden uit het Verre Oosten. Veel bekende tuinmerken bieden bijvoorbeeld palletkussens voor de tuin met rijke oosterse patronen en kleuren. Merel in Wonderland heeft ook mooie Palletkussens voor in de tuin met een oosterse sfeer. Deze kussens, gecombineerd met lantaarns of bamboe accessoires, creëren een sfeer van serene exotiek.

6. Inheemse planten: terug naar de wortels

Het introduceren van planten die van nature in de regio voorkomen, is zowel een ecologische als esthetische keuze. Deze planten zijn aangepast aan de lokale bodem, klimaat en fauna, waardoor ze minder onderhoud vergen. Bovendien dragen ze bij aan de biodiversiteit en bieden ze voedsel en onderdak aan lokale dieren.

7. Minimalistische waterpartijen

Water heeft altijd een centrale plaats ingenomen in tuinontwerpen, maar de huidige trend neigt naar eenvoud en minimalisme. Denk aan eenvoudige, rechthoekige waterelementen, zachte borrelende fonteinen en ondiepe, reflecterende wateroppervlakten. Deze minimalistische waterpartijen voegen een kalmerend element toe aan de tuin en creëren een serene plek voor reflectie en ontspanning.

8. Verticaal tuinieren: de hoogte in

In stedelijke gebieden, waar ruimte een schaars goed is, biedt verticaal tuinieren een oplossing om groen in het leven te brengen. Van groene muren vol varens en mossen tot hangende tuinen met een cascade van kleurrijke bloemen, verticaal tuinieren maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Het biedt niet alleen esthetische voordelen, maar verbetert ook de luchtkwaliteit en biedt een habitat voor nuttige insecten zoals vlinders en bijen.

Veelgestelde vragen

Wat is en blijft een trend de komende jaren?

Duurzaamheid, door gebruik te maken van gerecyclede materialen. Je krijgt op die manier een tuin die niemand anders heeft.

Wat worden de blikvangers dit seizoen?

Kleurrijke accessoires zullen de boventoon voeren.

Ook eetbare tuinen zijn populair. Waar moet je dan aan denken?

Denk hierbij aan struiken met bessen, aardbeien en kruidenplantjes.

Waarom is het beter om gebruik te maken van inheemse planten?

De aanschaf van planten die van nature in de regio voorkomen, is zowel een ecologische als esthetische keuze. Deze planten zijn aangepast aan de lokale bodem, klimaat en fauna, waardoor ze minder onderhoud vergen. Bovendien dragen ze bij aan de biodiversiteit en bieden ze voedsel en onderdak aan lokale dieren.

Wat is verticaal tuinieren?

Verticaal tuinieren is een oplossing om in de stad groen in het leven te brengen. Van groene muren vol varens en mossen tot hangende tuinen met een cascade van kleurrijke bloemen, verticaal tuinieren maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte.

 

Plaats een reactie