Vijg stekken

Het stekken van een vijg: zo doe je dat!

Vijgen zijn heerlijk zoet en plukrijp in de nazomer. Maar wist je dat je ook eenvoudig zelf een vijgenboom kunt stekken? Zo heb je altijd je eigen verse vijgen in de tuin! In dit artikel lees je stap voor stap hoe je een vijgenboom stekt, welke vijgen het best geschikt zijn voor het stekken en welke methoden het meest effectief zijn. Ook geven we tips over het verzorgen van de stekken zodat ze goed groeien. Lees snel verder!

Geschikte vijgenrassen

Niet alle vijgenrassen zijn even geschikt om te stekken. Het beste kun je daarom kiezen voor vijgenrassen die goed groeien en bloeien in jouw klimaatzone. In Nederland en België zijn de volgende vijgenrassen populair om te stekken:

– Brown Turkey: deze vijgensoort heeft grote, bruine vruchten en is goed bestand tegen koude winters.
– Brunswick: deze vijg is, net als de Brown Turkey, goed winterhard en heeft roodbruine vruchten.
– Dessert King: deze vijg heeft relatief kleine vruchten maar is desalniettemin erg smakelijk. Dessert King is minder winterhard dan Brown Turkey en Brunswick.
– Violette de Bordeaux: deze vijgensoort wordt ook wel de ‘zwarte vijg’ genoemd vanwege de donkere kleur van de vruchten. Violette de Bordeaux is minder winterhard dan Brown Turkey en Brunswick.

Stap voor stap: zo stek je een vijgenboom

Stap 1: Verzamel stekhout in de winter

Het beste moment om vijgen te stekken is aan het einde van de winter, voordat de sapstroom op gang komt. Je kunt het best jonge takken gebruiken die niet ouder zijn dan twee jaar. Snijd deze takken af in de buurt van de hoofdtak van de boom.

Stap 2: Snijd de stekken

Snijd de stekken schuin af met een scherp mes. Iedere stek moet ongeveer twintig centimeter lang zijn en minimaal twee knoppen hebben. Haal eventuele bladeren van de stekken af, zodat er geen vochtverlies ontstaat.

Stap 3: Behandel de stekken

Behandel de stekken met stekpoeder, zodat ze beter wortelen. Steek ze vervolgens in een pot met zanderige grond. Zorg ervoor dat de pot niet te groot is, ander kan er te veel vocht in blijven staan.

Stap 4: Geef de stekken water

Geef de stekken water en dek de pot af met plasticfolie. Plaats de pot op een lichte plek, maar niet in de volle zon. De stekken hebben namelijk wat tijd nodig om te wortelen.

Stap 5: Verplaats de stekken

Als de plantjes geworteld zijn, kun je ze uit de pot halen en overplaatsen naar een grotere pot of in de grond zetten.

Verzorging van de stekken

Om de stekken goed te laten groeien, is het belangrijk om ze voldoende water te geven. Ook hebben ze in het begin nog een nauwlettendere verzorging nodig dan een volwassen vijgenboom. Houd daarom de volgende zaken in de gaten:

– Geef de stekken regelmatig water, maar geef niet te veel zodat de grond niet te nat wordt.
– Bescherm de jonge vijgenboom tegen vorst met bijvoorbeeld een vliesdoek of noppenfolie.
– Zorg voor voldoende zonlicht: zet de vijgenboom bijvoorbeeld op een plek waar hij min. 6 uur direct zonlicht krijgt.

Veelgestelde vragen

Kan ik een vijgenboom ook in de zomer stekken?
Nee, het beste moment om een vijgenboom te stekken is aan het begin van de winter, vlak voordat de sapstroom op gang komt.

Hoe lang duurt het voordat mijn gestekte vijgenboom vruchten krijgt?
Het duurt zo’n 3 á 4 jaar voordat een gestekte vijgenboom vruchten krijgt.

Kan ik een vijgenboom ook binnen houden?
Ja, een vijgenboom kan binnenhuis overwinteren. Let er wel op dat de vijgenboom in de lente weer naar buiten moet om te groeien. Zet hem op een plek waar hij voldoende zonlicht krijgt.

Kan ik het beste meerdere stekken nemen, zodat de kans op succes groter wordt?
Ja, het is aan te raden meerdere stekken te nemen. Hierdoor is de kans groter dat er één of meerdere stekken goed aanslaan.

Kan ik een vijgenboom ook gewoon uit zaad laten groeien?
Ja, dit is mogelijk maar door het stekken van een vijgenboom heb je een snellere groei en hoogstaande kwaliteit van de vruchten.

Plaats een reactie