Varens zijn geliefde planten in vele huishoudens. De elegante, sierlijke bladeren brengen direct een gevoel van rust en groen in huis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen het leuk vinden om hun plantencollectie uit te breiden door een varen te stekken. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je jouw eigen varens kunt stekken.
STAP 1: Kies de juiste varen
Hoewel je theoretisch elke varen kunt stekken, zijn sommige soorten makkelijker dan andere. De Asplenium, Nephrolepis en Pteris-soorten zijn bijvoorbeeld relatief makkelijk te stekken. Ook de nestvaren (Asplenium nidus) en de krulvaren (Nephrolepis exaltata ‘Bostoniensis’) zijn populaire keuzes. Zorg er ook voor dat de varen gezond is en geen ziektes of plagen heeft. Dit verkleint de kans op problemen bij het stekken.
STAP 2: Kies de juiste methode
Er zijn verschillende manieren om varens te stekken. De meest gangbare methode is door de varen te scheuren. Dit betekent dat je de varen voorzichtig uit de grond haalt en de wortelkluit voorzichtig uiteen trekt in meerdere delen. Elk deel kan vervolgens opnieuw geplant worden. Bij de nestvaren kan je ook de zogenaamde ‘nestscheuten’ verwijderen en deze als aparte planten planten. Bij sommige soorten kan je ook bladstekken nemen; dit betekent dat je een blad afsnijdt en deze in stekgrond steekt. Dit is een wat lastigere methode en vergt wat meer ervaring en geduld.
STAP 3: Zorg voor de juiste omstandigheden
Varens houden van vochtige omstandigheden en indirect, maar wel helder, licht. Zorg er dus voor dat de stekken voldoende vochtig blijven (maar niet te nat!) en op een lichte plek staan. Dek de stekken eventueel af met een plastic zakje om het vochtgehalte op peil te houden. Zorg er wel voor dat er voldoende ventilatie is, om schimmelvorming te voorkomen.
STAP 4: Verzorg de stekken goed
Het vergt wat geduld, maar als de stekken goed verzorgd worden zullen ze na enkele weken gaan groeien. Zorg er wel voor dat ze niet te snel naar een grotere pot verplaatst worden, maar geef ze eerst de tijd om te groeien. Houd de grond vochtig, maar let op dat je niet teveel water geeft zodat de wortels niet gaan rotten. Na enkele maanden kunnen de stekken overgeplant worden naar grotere potten.
Veelgestelde vragen:
Q: Kan ik ook varens stekken vanuit zaad?
A: Ja, dat kan, maar het vergt wel wat meer ervaring en geduld. De meeste varens produceren namelijk geen zaad, dus het kan lastig zijn om aan zaad te komen.
Q: Hoe lang duurt het voordat mijn stekken groot genoeg zijn om over te planten?
A: Dit hangt af van de soort varen en de omstandigheden. Over het algemeen kan je na enkele maanden controleren hoe groot de wortels zijn; zijn deze voldoende ontwikkeld, dan kan je de stek overzetten naar een grotere pot.
Q: Kan ik meerdere stekken bij elkaar planten in één pot?
A: Ja, dat kan zeker. Houd er wel rekening mee dat de varens wat ruimte nodig hebben, dus kies niet voor te kleine potten of teveel stekken bij elkaar.
Stekken is een leuke en uitdagende manier om jouw plantencollectie uit te breiden. Met de juiste zorg en aandacht zullen jouw varenstekken snel uitgroeien tot prachtige, gezonde planten. Veel succes!
Veelgestelde vragen
Kan ik ook varens stekken vanuit zaad?
Ja, dat kan, maar het vergt wel wat meer ervaring en geduld. De meeste varens produceren namelijk geen zaad, dus het kan lastig zijn om aan zaad te komen.
Hoe lang duurt het voordat mijn stekken groot genoeg zijn om over te planten?
Dit hangt af van de soort varen en de omstandigheden. Over het algemeen kan je na enkele maanden controleren hoe groot de wortels zijn; zijn deze voldoende ontwikkeld, dan kan je de stek overzetten naar een grotere pot.
Kan ik meerdere stekken bij elkaar planten in één pot?
Ja, dat kan zeker. Houd er wel rekening mee dat de varens wat ruimte nodig hebben, dus kies niet voor te kleine potten of teveel stekken bij elkaar.
Wanneer je een passie hebt voor planten en tuinieren, dan loop je al snel aan tegen diverse parasieten, insecten, soorten onkruid en andere plaaggeesten die het tuinieren kunnen maken tot een vervelende klus. Ik heb daarom het blog Millium.nl in het leven geroepen. Dit moet een alomvattend bestrijdingsplatform worden waar iedereen informatie kan vinden voor het bestrijden van alle ongewenste dieren en planten.