Peterselie kweken

Peterselie is een aromatisch plantje met platte of gekrulde bladeren dat vaak gebruikt wordt in de keuken als smaakmaker. Het is niet alleen lekker, maar ook ontzettend gezond. Peterselie is rijk aan vitamine C, A en K en bevat daarnaast veel mineralen zoals ijzer en calcium. Het is dan ook niet verrassend dat veel mensen ervoor kiezen om hun eigen peterselie te kweken. In dit artikel geven we je tips en tricks om zelf peterselie te kweken en veelvoorkomende vragen te beantwoorden.

Stap 1: Kies de juiste plek en tijd

Peterselie is een plantje dat het beste groeit bij koel weer. Door de plant binnen te houden, kan je het hele jaar door genieten van verse peterselie. Anders kan je beter wachten tot het voorjaar om te beginnen met zaaien. Peterselie groeit het best op een zonnige plek, maar kan ook goed groeien op een plek met lichte schaduw. Zorg er wel voor dat de plant voldoende water krijgt, anders kan deze uitdrogen.

Stap 2: Kies de juiste grond

Peterselie houdt van vochtige grond en kan ook goed groeien in grond die rijk is aan organisch materiaal. Voordat je begint met zaaien, moet je de grond voorbereiden. Het is aan te bevelen om de grond los te maken om te zorgen dat de wortels zich makkelijker kunnen verspreiden. Ook kan je de grond bemesten door organisch materiaal toe te voegen, zoals compost.

Stap 3: Zaaien

Peterselie kan verspreid worden door middel van zaadjes. De zaadjes kunnen direct in de grond geplant worden of in een pot. Een handige manier om de zaadjes in de grond te krijgen, is door een gaatje te maken in de grond met de achterkant van een potlood en daar vervolgens een zaadje in te stoppen. Bedek het zaadje vervolgens met een beetje aarde en druk dit aan. Een veelgemaakte fout is dat mensen te diep zaaien, waardoor de zaadjes niet opkomen. Zorg er dus voor dat je de zaadjes niet meer dan 2 centimeter diep zaait.

Stap 4: Onderhoud

Peterselie heeft veel water nodig om te groeien. Dit betekent dat je de plant vaak moet bewateren. Naast water, heeft peterselie ook voeding nodig. Als je organisch materiaal hebt toegevoegd bij het voorbereiden van de grond, is dit vaak voldoende. Mocht je toch nog twijfelen, kan je altijd nog wat extra voeding geven.

Stap 5: Oogsten

Na ongeveer 3 tot 4 weken zal de peterselie opkomen en na ongeveer 2 maanden kan je beginnen met het oogsten. Knip de bladeren af bij de basis van de stengel en laat de plant verder groeien. Het is belangrijk om niet alle bladeren in één keer af te knippen, maar om ervoor te zorgen dat er altijd nog genoeg overblijft om verder te groeien.

Veelgestelde vragen over peterselie

1. Hoe bewaar ik mijn peterselie het beste?

Het beste kan je de peterselie in een papieren of plastic zakje doen en deze in de koelkast bewaren.

2. Hoe vaak moet ik mijn peterselie water geven?

Peterselie heeft veel water nodig, vooral in de zomer. Het is aan te bevelen om peterselie elke dag water te geven.

3. Wat kan ik doen tegen slakken die mijn peterselie opeten?

Er zijn verschillende manieren om slakken te bestrijden. Een veelgebruikte methode is om een rand van koffiedik rond de plant te strooien. Slakken houden niet van de geur en zullen hierdoor niet over de rand heen kruipen. Ook kan je speciale slakkenkorrels kopen.

Conclusie

Zelf peterselie kweken is niet alleen makkelijk, maar ook nog eens ontzettend leuk. Volg deze stappen en je zal binnen no-time je eigen peterselie kunnen oogsten en gebruiken in al je favoriete gerechten. Vind je het leuk om meer kruiden te kweken? Probeer dan eens om basilicum, munt of tijm te kweken.

Plaats een reactie