Peperplant kweken

Het kweken van een peperplant kan een leuke en bevredigende ervaring zijn voor zowel beginnende als ervaren tuinders. Peperplanten zijn niet alleen gemakkelijk te kweken, maar ze voegen ook opvallende kleuren toe aan elke tuin of huis. Deze planten kunnen pittige smaken genereren die perfect passen bij een breed scala aan gerechten en worden daarom vaak toegevoegd aan de keukens over de hele wereld. Hieronder vind je wat je moet weten om een ​​succesvolle oogst te verkrijgen.

Soorten peperplant

Er bestaan verschillende soorten peperplanten, dus het is van belang om te weten welke soort of rassen past bij jouw behoefte. Enkele populaire soorten zijn onder meer:

– Jalapeno: dit is een van de meest voorkomende en populaire soorten peperplanten en kan gemakkelijk worden geteeld in de meeste hardvochtige grond. De meeste Jalapeno peperplanten groeien tot ongeveer 60-90 cm en produceren pittige, groene en rode pepers.

– Habanero: Deze peperplanten zijn pittiger dan de Jalapeno. De planten groeien echter langzaam en kunnen tot 100-120 cm worden. Habanero is lastig te kweken en heeft veel aandacht nodig om te gedijen.

– Cayenne: Cayennepepers zijn smal en variëren in kleur van geel tot rood. Dit type peperplant is relatief gemakkelijk te kweken en kan tot 90-100 cm hoog worden.

– Bell-peper: Deze peperplanten produceren rode, groene en gele paprika’s. Deze planten zijn het hele jaar door verkrijgbaar en zijn niet pittig. Bell-peper planten worden gekweekt als winterplanten in kassen.

Kies de juiste grond en omgeving

Peperplanten groeien het beste in rijke grond met een pH tussen 6-7. Deze planten hebben ook de zon nodig om goed te groeien. Dit maakt buitenplantages een betere keuze dan binnenshuis kweken in potten omdat deze planten minimaal 6 uur zonlicht per dag nodig hebben.

Kies een zonverlicht gebied in je tuin om peperplanten te planten. Bovendien houden deze planten van warmere temperaturen en verdragen ze de kou slecht. Verwacht dat de groei van je peperplanten beperkt blijft als de temperatuur onder de 15 graden Celsius komt.

Planting

Peperplanten kunnen op een verscheidenheid aan manieren worden geplant, zoals via zaadjes, jonge zaailingen, of stekken van volwassen planten. Zaailingen zijn waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om te groeien. Zaailingen koop je bij een plantenwinkel of starterkwekerij. Voor het planten van deze zaailingen moet de grond voorbereid worden door onkruid, stenen en andere onzuiverheden te verwijderen en vervolgens compost of andere meststoffen aan de grond toe te voegen.

Probeer om de zaailingen rond mei te planten wanneer de bodemtemperatuur minimaal 18 graden Celsius is. Plant ze met een tussenruimte van minimaal 40 cm, om ervoor te zorgen dat ze sterk kunnen groeien.

Verzorging

Peperplanten hebben weinig zorg nodig, dus het is gemakkelijk om te overzien. Ze hebben elke week minstens 2 cm water nodig, vooral tijdens het droge seizoen en moeten worden beschermd tegen onkruid om te kunnen concurreren om voedingsstoffen en zonlicht.

Je kunt ook meststoffen toepassen op peperplanten voor betere resultaten. Organische meststoffen zijn ideaal omdat het middel langzaam vrijkomt. Pas ze eens per maand toe als je de planten ziet groeien en niet produceren.

Oogsten

Peperplanten produceren dunne, slanke pepers die groen worden en vervolgens rood rijpen. De meeste rassen kunnen de hele zomer door worden geoogst en blijven lang goed. Om te oogsten, trek je de peper van de plant en wikkel je de overgebleven stengel in.

Veelgestelde vragen over peperplanten:

1. Hoe lang duurt het om peperplanten te laten groeien?

Peperplanten groeien snel en kunnen na 2-3 maanden al geoogst worden.

2. Waar kan ik peperplanten kopen?

Je kunt peperplanten kopen bij een tuincentrum, plantenwinkel of starterkwekerij.

3. Hoe vaak moet ik mijn peperplanten water geven?

Peperplanten hebben minimaal 2 cm water per week nodig.

4. Hoe weet ik wanneer mijn pepers klaar zijn om te oogsten?

Pepers zijn klaar om te oogsten als ze groen zijn en rijp worden en rood worden.

5. Kunnen peperplanten binnenshuis worden gekweekt?

Peperplanten kunnen binnenshuis worden gekweekt als ze minimaal 6 uur zonlicht per dag krijgen.

Conclusie

Peperplanten hebben weinig zorg nodig en zijn gemakkelijk te kweken. Het enige waar je op moet letten is het geven van voldoende water, voeding en voldoende zonlicht. Het telen van peperplanten is een leuke activiteit voor zowel beginnende als ervaren tuinders, omdat het gemakkelijk is om deze planten in je eigen tuin te telen en ze heerlijke smaken afgeven die bijdragen aan de keuken.

Plaats een reactie