Pannenkoekenplant verzorging

De pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) is de laatste paar jaar een zeer populaire kamerplant geworden. Oorspronkelijk uit China en Taiwan, wordt deze plant ook wel de ‘Chinese money plant’ genoemd vanwege de ronde, platte bladeren die op munten lijken. De pannenkoekenplant heeft een lage onderhoudsbehoefte en kan vrij gemakkelijk worden gekweekt, zelfs als je geen groene vingers hebt. In dit artikel gaan we dieper in op de verzorging van de pannenkoekenplant.

Licht

De pannenkoekenplant houdt van een heldere, maar indirecte lichtomgeving. Te veel direct zonlicht kan de bladeren verbranden, dus plaats de plant bij voorkeur niet direct voor een raam op het oosten, westen of zuiden. Een noordraam is echter weer te donker voor deze plant. Kies dus een locatie in je huis waar de plant voldoende licht krijgt zonder dat het directe zonlicht is.

Temperatuur

De pannenkoekenplant houdt van kamertemperatuur (tussen 18 en 24 graden Celsius) en zijn niet goed bestand tegen temperatuurverschillen. Zorg er daarom voor dat de temperatuur in de omgeving van de plant stabiel blijft. Het is ook belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan temperaturen onder de 10 graden Celsius, omdat dit de plant kan beschadigen.

Water

De pannenkoekenplant heeft matig tot weinig water nodig. Geef de plant water als de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt. Laat de plant niet te lang in een laagje water staan, want dit kan wortelrot veroorzaken. Het is beter om te weinig dan te veel water te geven, omdat de plant ook niet van drassige grond houdt. In de winterperiode heeft de plant over het algemeen minder water nodig dan in de zomer.

Potgrond

Gebruik bij voorkeur een potgrondmix die geschikt is voor kamerplanten en zorg ervoor dat er gaten in de bodem van de pot zitten om overtollig water af te voeren. Als je een nieuw plantje hebt gekocht, hoef je deze in de eerste paar maanden nog niet te verpotten. Na ongeveer een jaar kan de plant wel een grotere pot nodig hebben.

Meststoffen

De pannenkoekenplant heeft niet veel mest nodig, maar kan wel gedijen bij een kleine hoeveelheid. Gebruik een meststof voor kamerplanten en geef dit om de twee weken in de lente en zomermaanden. Geef in de herfst en winter minder mest, en indien mogelijk helemaal niet.

Snoeien

Als je wilt, kun je de pannenkoekenplant snoeien om hem voller te laten lijken. Je kunt de takjes terugsnoeien tot net boven een knoop op de stengel, of tot net boven de grond als je wilt dat de plant weer vanuit de basis nieuwe takjes begint te produceren. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaar gebruikt om de stengel niet te beschadigen.

Conclusie:

De pannenkoekenplant is een gemakkelijk te verzorgen plant die een mooie aanvulling kan zijn in elk interieur. Door te verzekeren dat de plant voldoende licht, water en mest krijgt, kun je zorgen dat de plant in volle gezondheid blijft en je langer van deze bijzondere plant kan genieten.

Veelgestelde vragen

Waarom wordt de pannenkoekenplant ook wel de 'Chinese money plant' genoemd?

De pannenkoekenplant wordt ook wel de 'Chinese money plant' genoemd vanwege de ronde, platte bladeren die op munten lijken.

Welke lichtomgeving is het meest geschikt voor de pannenkoekenplant?

De pannenkoekenplant houdt van een heldere, maar indirecte lichtomgeving.

Hoeveel water heeft de pannenkoekenplant nodig?

De pannenkoekenplant heeft matig tot weinig water nodig.

Wat is de ideale temperatuur voor de pannenkoekenplant?

De pannenkoekenplant houdt van kamertemperatuur (tussen 18 en 24 graden Celsius) en zijn niet goed bestand tegen temperatuurverschillen.

Hoe vaak moet de pannenkoekenplant worden bemest?

Gebruik een meststof voor kamerplanten en geef dit om de twee weken in de lente en zomermaanden.

Hoe kun je de pannenkoekenplant snoeien?

Als je wilt, kun je de pannenkoekenplant snoeien om hem voller te laten lijken.

Plaats een reactie