Magnolia stekken

Een magnolia is een prachtige bloeiende boom of struik die erg populair is in vele tuinen. Als je een magnolia in je tuin wilt hebben, hoef je hiervoor niet per se naar een tuincentrum te gaan. Je kunt namelijk zelf een magnolia stekken! In deze blog leer je stap voor stap hoe je dit kunt doen.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat niet alle magnolia’s zich even goed lenen om te stekken. Zo zijn bijvoorbeeld de Magnolia stellata en de Magnolia grandiflora erg geschikt om te stekken. Deze soorten hebben een sterke groei en zijn daardoor gemakkelijker om te kweken.

Stap 1: Het selecteren van de plant

De eerste stap bij het stekken van een magnolia is het selecteren van een gezonde moederplant. Kies een plant waarvan je een stek wilt nemen. Dit kan een tak zijn van ongeveer 20-30 cm lang en niet te dik. Je kunt het beste een tak selecteren die ongeveer 2-3 jaar oud is en al houtachtig begint te worden. Verwijder eventuele bladeren aan het uiteinde van de tak.

Stap 2: Het voorbereiden van de stek

Nadat je een geschikte tak hebt uitgekozen, moet je deze voorbereiden om te kunnen stekken. Snijd de tak schuin af met een scherp mes. Hierdoor vergroot je het oppervlak voor wortelgroei. Zorg ervoor dat de snede horizontaal is en niet verticaal, want anders gaat de tak rotten. Verwijder de bladeren van de tak, behalve de bovenste twee. Deze kunnen wel blijven zitten voor de fotosynthese.

Stap 3: Het bewortelen van de stek

Nu je de stek hebt voorbereid, kun je aan de slag met het bewortelen van de stek. Gebruik een stekpoeder of een oplossing van salpeterzuur om de tak te bewortelen. Dip de onderkant van de stek in het poeder of de oplossing en schud het overtollige poeder eraf.

Stap 4: Het in de grond zetten van de stek

Nadat je de stek hebt voorbereid en beworteld, kun je deze in de grond zetten. Gebruik hiervoor een pot met een goede drainage. Vul de pot met vochtige potgrond en maak een gaatje in het midden van de pot. Zet de stek in het gaatje en duw de potgrond er voorzichtig omheen. Druk de grond een beetje aan zodat de stek goed vastzit.

Stap 5: Het verzorgen van de stek

Nu de stek in de grond staat, is het belangrijk om deze goed te verzorgen. Zet de pot op een plek met voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Geef de stek regelmatig water en voeg af en toe wat plantenvoeding toe.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt het voordat de magnolia stek wortels maakt?

Dit kan variëren van een paar weken tot enkele maanden. Het is belangrijk om geduld te hebben, want het wortelproces kan even duren.

2. Moet ik de stek snoeien tijdens het groeiseizoen?

Ja, het is aan te raden om de stek te snoeien tijdens het groeiseizoen. Door de stek te snoeien bevorder je de vertakking en de groei van de magnolia.

3. Hoe kan ik zien of de stek wortels heeft gemaakt?

Je kunt voorzichtig aan de stek trekken om te zien of deze vast zit in de grond. Als dit het geval is, heeft de stek wortels gemaakt.

Het stekken van magnolia’s is dus niet moeilijk, maar vraagt wel wat geduld en verzorging. Door deze stappen te volgen en de stek goed te verzorgen, kun je binnen korte tijd een prachtige magnolia in je tuin hebben staan!

Plaats een reactie