Lavendel kweken

Lavendel kweken

Lavendel is een van de meest geliefde planten ter wereld. Het heeft niet alleen een heerlijke geur die ons kan kalmeren en ontspannen, maar het heeft ook vele geneeskrachtige en aromatherapeutische eigenschappen. Het is een eenvoudig te kweken plant, die gemakkelijk te onderhouden is, en kan in de meeste tuinomstandigheden groeien.

Hieronder bespreken we hoe lavendel te kweken, onderhouden en hoe u het beste kunt genieten van de prachtige lavendelbloemen.

Lavendelsoorten

Er zijn veel verschillende soorten lavendel die u kunt kweken, maar de meest voorkomende soorten zijn Engelse lavendel (Lavandula angustifolia), Franse lavendel (Lavandula stoechas) en Spaanse lavendel (Lavandula stoechas). Engelse lavendel wordt het meest gekweekt voor de productie van essentiële olie, terwijl Franse en Spaanse lavendel meestal worden gekweekt voor de sierwaarde van hun bloemen.

Locatie

Lavendel houdt van zonlicht en heeft minimaal 6 uur zonlicht per dag nodig. Het kan niet goed groeien in vochtige of schaduwrijke omstandigheden. Zorg er dus voor dat u een zonnige en goed gedraineerde locatie heeft voor het planten van lavendel.

Bodem

Lavendel groeit het beste in een licht zanderige bodem die goed gedraineerd is. Het kan niet goed groeien in zware kleigronden, dus zorg ervoor dat u de bodem verbetert als u van plan bent om lavendel op een kleiachtige bodem te kweken. Om de bodem te verbeteren, kunt u organische meststoffen zoals compost, schapenmest of kippenmest gebruiken.

Planten

Lavendel planten kan het beste gebeuren in het voorjaar of najaar, wanneer de temperaturen koeler zijn. U kunt lavendel in de volle grond planten of in potten. Bij het planten van lavendel moet u een afstand van ongeveer 30 cm tussen elke plant aanhouden. Zorg er ook voor dat de planten voldoende ruimte hebben om uit te breiden, want lavendel heeft de neiging om op een kleine afstand te groeien.

Water geven

Lavendel heeft niet veel water nodig en moet alleen water krijgen wanneer de grond droog is. Overschot aan water kan leiden tot wortelrot. Dus, als u lavendel in een pot kweekt, zorg er dan voor dat u een goed gat onderin de pot heeft voor de afvoer van overtollig water.

Snoeien

Om lavendel in goede conditie te houden en een compacte vorm te krijgen, moet het minstens één keer per jaar worden gesnoeid. De beste tijd om lavendel te snoeien is aan het einde van de zomer of in het vroege voorjaar, na de bloei. Knip ongeveer een derde tot de helft van de bovenkant af.

In conclusie, lavendel is een mooie, aromatische en eenvoudig te kweken plant die een aanwinst kan zijn voor elke tuin. Het vereist weinig onderhoud en kan gemakkelijk worden beheerd. Als u het juiste bodemtype en de juiste omstandigheden voor de plant creëert, kunt u genieten van prachtige lavendelbloesems en van deze prachtige plant genieten.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn lavendel laten overleven in de winter?

Lavendel kan overleven in de winter, maar het heeft wel bescherming nodig tegen vorst. U kunt de plant beschermen door er stro over te leggen of door de plant af te schermen met een stuk stof.

Hoe kan ik mijn lavendel verjongen?

Als uw lavendel oud en houtachtig begint te worden, is het tijd om hem te verjongen. Dit kan worden gedaan door de plant tot op de grond af te snoeien en hem te laten uitlopen. De nieuwe scheuten zullen na enkele weken tevoorschijn komen.

Wanneer kan ik mijn lavendel oogsten voor etherische olie?

De beste tijd om lavendel te oogsten voor etherische olie is aan het einde van de bloei, wanneer de bloemen droog beginnen te worden. Oogst de bloemen 's ochtends vroeg, wanneer de dauw nog op de bloemen ligt.

Plaats een reactie