Kalanchoe daigremontiana

Kalanchoe daigremontiana is een bijzondere plant die oorspronkelijk uit Madagaskar komt en tot de familie van de Crassulaceae behoort. Deze plant staat ook wel bekend als de ‘moeder van duizenden’ vanwege de vele kleine babyplantjes die langs de randen van de bladeren groeien. Kalanchoe daigremontiana is een populaire kamerplant vanwege haar elegante en unieke uiterlijk.

Beschrijving van de plant

Kalanchoe daigremontiana groeit tot een hoogte van ongeveer 30 centimeter en heeft lange, sappige bladeren die vanuit de stelen opsteken. De bladeren hebben een grijsgroene kleur en zijn dik en vlezig, wat een aanpassing is aan het droge klimaat waarin de plant van origine groeit. De randen van de bladeren zijn getand en hebben kleine, bruine puntjes die in werkelijkheid de babyplantjes zijn. Als deze babyplantjes voldoende zijn gegroeid, kunnen ze van de moederplant worden afgehaald en afzonderlijk worden geplant.

Kalanchoe daigremontiana produceert ook rechtopstaande bloemstengels die uit de toppen van de stelen groeien. Deze lange, slanke stelen dragen groepen van kleine roze of witte bloemen. De bloemen worden vaak gezien van december tot en met april en trekken bijen en vlinders aan.

Verzorging

De Kalanchoe daigremontiana is gemakkelijk te verzorgen en heeft weinig onderhoud nodig. Ze groeit het beste op een lichte standplaats met veel indirect zonlicht. De plant verdraagt echter ook schaduw, dus kan op verschillende plekken in huis geplaatst worden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant niet in direct zonlicht staat, omdat dit de bladeren kan verbranden.

De plant heeft weinig water nodig en kan beter te droog zijn dan te nat. Laat de grond tussen de gietbeurten door goed uitdrogen voordat er weer water gegeven wordt. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant te lang in een te natte grond staat, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

Kalanchoe daigremontiana gedijt goed in een goed gedraineerde potgrond, bij voorkeur op basis van cactus en vetplanten. Bemesting is niet noodzakelijk, maar kan de groei en bloei van de plant bevorderen. Geef de plant in de lente en zomermaanden eens in de twee weken voeding.

Voortplanting

Kalanchoe daigremontiana is een gemakkelijk te vermeerderen plant. Dit gebeurt voornamelijk door middel van de babyplantjes die langs de randen van de bladeren groeien. Deze kunnen voorzichtig van de moederplant worden afgehaald en afzonderlijk worden geplant, bij voorkeur in een mengsel van zand en potgrond.

Het is ook mogelijk om stekken te nemen van de stelen van de plant. Neem een ​​stuk van ongeveer 10 centimeter en plaats het in een potgrondmengsel. Gebruik bij voorkeur stekpoeder om de kans op wortelvorming te vergroten.

Conclusie

Kalanchoe daigremontiana is een unieke en gemakkelijk te verzorgen kamerplant. De plant is bekend om haar babyplantjes die langs de randen van de bladeren groeien. De plant groeit goed in luchtige en goed gedraineerde grond, met voldoende water en indirect zonlicht. Kalanchoe daigremontiana trekt bijen en vlinders aan met haar kleine roze of witte bloemen en kan met succes worden vermeerderd door middel van babyplantjes of stekken. Kortom, een prachtige en interessante aanvulling op elk huis of kantoor.

Plaats een reactie