Calathea stekken

Als plantenliefhebber weet je als geen ander dat het verzorgen van planten een ontzettend dankbare taak is. Het zien groeien van jouw planten is een mooi proces wat veel voldoening geeft. Maar, wist je dat stekken een goede manier is om nog meer planten uit dezelfde moederplant te krijgen? In deze blog gaan we het hebben over het stekken van de Calathea. We zullen stap voor stap beschrijven hoe je een Calathea stekt en welke methoden het meest effectief zijn. Ook geven we tips over het verzorgen van de stekken nadat deze geplant zijn.

Welke Calathea plant kan je het beste stekken?

Laten we beginnen met het bepalen van welke Calathea plant je het beste kunt stekken. Over het algemeen zijn de Calathea Orbifolia, Calathea Crocata en Calathea Rufibarba planten die gemakkelijk te stekken zijn. Deze planten groeien snel en zijn gemakkelijk te verzorgen. Daarom raden wij aan om deze Calathea’s te gebruiken voor het stekken.

Welke methode kan je het beste gebruiken bij het stekken?

Er zijn verschillende methodes om een Calathea plant te stekken. De eerste methode is door middel van stekken. Bij deze methode kies je een goede stek uit de moederplant waar enkele bladeren aan vast zitten. Door te knippen net onder die bladeren ontstaat er een stek. Zorg ervoor dat de stek ongeveer 10 centimeter lang is.

De tweede methode is door middel van delen van de moederplant. Hierbij haal je de plant uit de pot en deel je deze in meerdere plantjes. Deze methode is effectief voor de Calathea Rufibarba, omdat deze plant snel meerdere stengels ontwikkeld. Het delen van de plant kan dan gemakkelijk en je hebt snel meerdere planten.

Hoe verzorg je de stekken van de Calathea?

Zodra je de stekken geplant hebt is het belangrijk om de stekjes goed te verzorgen zodat ze goed kunnen groeien. Hierbij is het belangrijk om het stekje enkele weken vochtig te houden en het niet in direct zonlicht te plaatsen. Een goede plaats voor de stekjes is bijvoorbeeld onder een plantenlamp. Daarnaast is het belangrijk dat je de stekjes voldoende voeding en water geeft.

Veelgestelde vragen:

1. Kan ik mijn Calathea in de volle zon zetten? Nee, de Calathea houdt niet van direct zonlicht en zal hierdoor snel verbranden.
2. Is het mogelijk om een Calathea te stekken in de winter? Ja, het stekken van de plant kan het hele jaar door gedaan worden.
3. Hoe vaak moet ik mijn stekken water geven? Zorg ervoor dat de stekken vochtig blijven en geef 1 á 2 keer per week water.

Wij hopen dat deze blog je geholpen heeft bij het stekken van jouw Calathea plantjes. Veel succes met het verzorgen van jouw nieuwe planten!

Plaats een reactie