Bessenstruik snoeien

Bessenstruik snoeien

Bessenstruiken zijn een aantrekkelijke en smakelijke aanvulling op elke tuin. Of je nu kiest voor frambozen, aardbeien, bosbessen of zwarte bessen, elke bessenstruik heeft zorg en onderhoud nodig om jaarlijks een gezonde oogst te produceren. Het snoeien van je bessenstruik is een belangrijk onderdeel van het onderhoud en kan het verschil maken tussen een overvloedige oogst en een teleurstellende opbrengst. In dit artikel zullen we bespreken waarom, wanneer en hoe je je bessenstruik moet snoeien om een ​​gezonde en productieve oogst te garanderen.

Waarom is het Snoeien van je Bessenstruik Belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom het snoeien van je bessenstruik belangrijk is:

– Stimulatie van nieuwe groei: Door het snoeien van je bessenstruik, wek je de groei van nieuwe scheuten en houdt je de plant gezond en vol.
– Onderhouden van de productiviteit: Het snoeien van je bessenstruik kan ervoor zorgen dat de plant beter belucht wordt, waardoor de productiviteit en kwaliteit van de oogst verbetert.
– Het verwijderen van oude en zieke takken: Door het verwijderen van zieke en beschadigde takken kan je bessenstruik beter herstellen en voorkom je verdere verspreiding van ziekten.

Wanneer Moet je je Bessenstruik Snoeien?

De timing van het snoeien van je bessenstruik verschilt per soort. Over het algemeen vindt snoei plaats in de winter wanneer de planten in winterrust zijn. Hieronder vind je de specifieke tijden voor het snoeien van verschillende typen bessenstruiken:

Frambozenstruik

Snoei het hoofdframe van de frambozenstruik tot 1.5m boven de grond in januari of februari. Snoei vervolgens de zijkanten van de plant tot zes knoppen vanaf het hoofdframe. Dit noem je de “zomer snoei”, wat in juni of juli plaatsvindt.

Aardbei

Snijd alle oude bladeren en dode delen van de aardbei in de herfst af en laat de kronen bloot. Tijdens de lente, verwijder beschadigde bladeren en zorg ervoor dat elke aardbeiplant ongeveer 10-12 bladeren heeft.

Bosbes

Snoei in december of januari één oude tak op vijf nieuwere takken. Snijd ook alle door vorst/ziekte beschadigde delen van de struik weg.

Zwarte Bes

Snoei in de winter, wanneer de struik in winterrust is. Verwijder alle zieke takken of takken die op de grond liggen. Verwijder ook eventuele dunne takken en takken die ouder zijn dan 3 jaar.

Hoe Moet je je Bessenstruik Snoeien?

Het snoeien van je bessenstruik is een eenvoudig proces, maar het is belangrijk om te weten waar je op moet letten om schade aan de plant te voorkomen. Volg de onderstaande stappen voor het snoeien van je bessenstruik:

1. Kies een droge dag voor het snoeien. Snoeien op een natte dag kan leiden tot verspreiding van ziekten.
2. Selecteer de takken die je wilt snoeien. Richt je op het verwijderen van oude, zieke en beschadigde takken, evenals takken die naar binnen groeien.
3. Snoei de takken tot net boven een nieuwe scheut of knop. Zorg ervoor dat de snede schoon en glad is.
4. Maak de binnenkant van de struik open en zorg voor een goede luchtcirculatie. Dit zal helpen om ziekten te voorkomen.
5. Verwijder alle snoeiafval en maak het gebied rondom de plant schoon.

Veelgestelde Vragen over het Snoeien van Bessenstruiken

1. Moet ik alle takken van mijn bessenstruik snoeien?
– Nee, je hoeft niet alle takken van je bessenstruik te snoeien. Richt je op het verwijderen van oude, zieke en beschadigde takken, evenals takken die naar binnen groeien.

2. Worden bessenstruiken elk jaar gesnoeid?
– Ja, bessenstruiken moeten elk jaar worden gesnoeid om ze gezond en productief te houden.

3. Kunnen bessenstruiken te veel worden gesnoeid?
– Ja, je kunt bessenstruiken teveel snoeien. Snoei alleen de takken die nodig zijn voor de algehele gezondheid van de plant.

4. Kan ik mijn bessenstruik snoeien tijdens de zomer?
– Het snoeien van bessenstruiken tijdens de zomer wordt niet aanbevolen. Raadpleeg de specifieke richtlijnen voor jouw type bessenstruik en snoei tijdens de wintermaanden.

5. Hoe kan ik zien welke takken van mijn bessenstruik moeten worden gesnoeid?
– Richt je op het verwijderen van oude, zieke en beschadigde takken, evenals takken die naar binnen groeien. Zorg er ook voor dat er voldoende luchtcirculatie bestaat tussen de takken en dat de plant zoveel mogelijk ruimte heeft om te groeien.

Conclusie

Het snoeien van je bessenstruik is essentieel om de gezondheid en de productiviteit van de plant te verbeteren. Door te snoeien in de winter en alleen zieke of versleten takken te verwijderen, kan je bessenstruik jaarlijks een goede oogst produceren. Houd het gebied rondom de plant schoon en zorg voor een goede luchtcirculatie om verdere ziekten te voorkomen. Met deze eenvoudige trucs en tips kan je binnenkort genieten van een overvloedige oogst van heerlijke bessen!

Plaats een reactie