Amaryllis kweken vanuit een bol | Amaryllis bol laten groeien

Amaryllis kweken vanuit een bol | Amaryllis bol laten groeien

Zodra de donkere winterdagen aanbreken, is niets zo fijn als wat gezelligheid in huis. Een amaryllis is al jaren een geliefde plant voor velen als het gaat om het brengen van sfeer in huis tijdens de wintermaanden. De grote bloemen en intense kleuren van de amaryllis zijn spectaculair en een echte eye-catcher in elk interieur. Maar hoe kun je amaryllis zelf kweken? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt en beantwoorden we veelgestelde vragen over deze mooie bloem.

Variëteiten amaryllis bollen

Er zijn vele soorten amaryllis beschikbaar, maar de meest voorkomende is de Hippeastrum, wat de sierlijke naam ‘ridderster’ betekent. Er zijn verschillende kleuren verkrijgbaar, variërend van wit, rood tot zalmachtig, geel en roze. Sommige soorten hebben zelfs meerdere kleuren, zoals de Amaryllis Puniceum. Het is dus mogelijk om een ​​mooie amaryllis te kweken die perfect past bij jouw interieur.

Het planten van amaryllis

Het kweken van amaryllis is relatief eenvoudig. De plant vereist echter wel wat aandacht. Het is belangrijk dat je de plant op de juiste manier plant en verzorgt. Een goede basis is belangrijk om de kans op een bloeiende amaryllis te vergroten.

Stap 1: Pot

Kies een pot die ongeveer vijf centimeter groter is dan de diameter van de bol. Zorg ervoor dat de pot met een drainagegat is uitgerust, zodat overtollig water kan weglopen.

Stap 2: Bodem

Plaats een laag drainage materiaal (zoals kleine kiezels) op de bodem van de pot. Vul vervolgens de pot tot 2/3 met potgrond, mix de grond met zand of grof vermiculiet voor een betere drainage.

Stap 3: Amaryllisbol planten

Leg de amaryllisbol vervolgens op de grond, en druk de bol voorzichtig in de grond. Houd de bol gelijk met de grond en laat 1/3 van de bol uitsteken. Druk de aarde rondom de bol aan.

Verzorgen van amaryllis

Water geven

Amaryllis houdt er niet van om lange tijd in natte grond te staan. Geef de plant water zodra de bovenste laag van de potgrond droog is. Het is beter om te weinig water te geven dan te veel. Een watermeter kan helpen bij het bepalen van de vochtigheidsgraad van de grond.

Temperatuur

De ideale temperatuur voor amaryllis ligt tussen de 20 en 25 graden overdag, en 15 en 18 graden ’s nachts. Plaats de plant dus bij voorkeur in een warme, lichte kamer. Een donkere kamer vertraagt de groei van de plant.

Licht

Amaryllis houdt van veel krachtig, helder licht. Je kunt je plant daarom het beste op een vensterbank of op een andere lichte plaats plaatsen waar het daglicht binnenkomt.

In de bloei

De amaryllis begint na ongeveer zes weken te bloeien. Zaaddozen en uitgebloeide bloemen moeten worden verwijderd, omdat dit ten koste gaat ten koste van de groei van de volgende bloemen. Als de bloemstelen slap worden, kun je aan de voet van de plant de bloemstelen afknippen. Dit maakt ruimte vrij voor nieuwe scheuten.

Veel voorkomende problemen

Ondanks dat amaryllisplanten relatief eenvoudig te verzorgen zijn, kan er soms ook iets mis gaan. Hieronder vind je een aantal veel voorkomende problemen:

1. Geen bloei

Een van de meest voorkomende problemen is het ontbreken van bloei. Dit komt meestal omdat de plant niet genoeg zonlicht krijgt. Plaats de amaryllis op een plek waar deze minimaal 6 uur per dag direct zonlicht krijgt. Ook kan het gebrek aan voedingsstoffen in de bodem een ​​rol spelen. Geef de plant daarom om de zes weken wat vloeibare plantenvoeding.

2. Het geel worden van bladeren

Amaryllisbladeren die geel worden, duiden meestal op overbewatering. Zorg ervoor dat de bodem van de pot niet te nat blijft.

3. Infectie van schimmels en ongedierte

Als je amaryllis geïnfecteerd raakt met schimmels, moet je de geïnfecteerde bladeren en takken onmiddellijk verwijderen, en de potgrond vervangen. Als ongedierte de plant aanvalt, gebruik dan een natuurlijke insecticide of neem contact op met een specialist.

Conclusie

De amaryllis is een prachtige winterplant die een echte sfeerbrenger kan zijn in elk interieur. Het kweken van deze plant is relatief eenvoudig en kan een leuke ervaring zijn. Door de plant op de juiste manier te planten en te verzorgen, kun je genieten van de mooie bloemen van deze sierplant. Houd een oogje in het zeil voor mogelijke problemen om te zorgen dat je amaryllis in optimale conditie blijft.

Plaats een reactie