3 x groen(er) wonen

3 x groen(er) wonen

De natuur lijkt het steeds moeilijker te krijgen. Gelukkig beseffen ook steeds meer mensen dat onnodige of milieuonvriendelijke beïnvloeding van flora en fauna consequenties heeft. En dat ze er zelf voor kunnen kiezen de natuur een handje te helpen. Door te kiezen voor milieuvriendelijke manieren om onkruid, ongedierte of bijvoorbeeld parasieten te verdelgen. En door te kiezen voor bomen en planten in de tuin, in plaats van tegels. Naast een groenere buitenruimte kun je ook je woning zelf vergroenen. Hoe je dat doet? Hieronder lees je er meer over.

Een groen interieur: zowel letterlijk als figuurlijk

Er zijn allerlei manieren waarop je je interieur kunt vergroenen. Letterlijk door veel planten neer te zetten. Deze zorgen niet alleen voor instant sfeer, maar luchtzuiverende varianten verbeteren het binnenklimaat ook nog eens. Daarnaast kun je groen ook vertalen als duurzaam. Hierbij kijk je vooral naar de gebruikte materialen van je interieur. Bij voorkeur kies je zoveel mogelijk plantaardige materialen uit hernieuwbare bronnen met een lange levensduur (en vervang je niet iedere paar jaar je interieur). Ook een optie is kiezen voor tweedehands interieuritems.

Zoveel mogelijk energie besparen

De beste energie, is de energie die je niet gebruikt. Het is daarom goed nieuws dat woningverduurzaming de laatste jaren echt vleugels heeft gekregen. De afgelopen energiecrisis en het toekomstige gasvrij maken van alles woningen in Nederland, heeft veel mensen over de duurzaamheid van hun woning doen nadenken.

Een eerste stap is eigenlijk altijd het verbeteren van de isolatie. Door het dak, de vloer en gevels beter te isoleren heeft je woning minder energie nodig om toch voldoende warmte te genereren. Ook de ramen spelen trouwens een grote rol bij isolatie. Nieuwe kozijnen om tocht tegen te gaan met minimaal HR++-glas erin, kan een aanzienlijke besparing opleveren. Verder zullen veel woningen binnen nu en de komende vijftien jaar over moeten gaan op een andere verwarmingsbron. In plaats van de cv-ketel, zullen woningen uiterlijk 2050 op een warmtenet zijn aangesloten of een warmtepomp hebben.

De lijst met manieren om energie te besparen is echt gigantisch lang. Qua technische aanpassingen kan het ook onder meer gaan om warmte-terug-win-installaties en ledlampen. Ook heeft gedragsverandering grote invloed op het energieverbruik. Denk hierbij aan de tijd die men dagelijks onder de douche staat.

Zelf duurzame energie opwekken

Tot slot kun je je woning ook vergroenen door zelf duurzame energie op te wekken. De meest populaire mogelijkheid daarvoor zijn zonnepanelen. Zelfs met de verwachte afbouw van de salderingsregeling heb je nog steeds financieel voordeel van stroom die je zelf opwekt. Helemaal als deze zelf opgewekte elektriciteit dan ook nog eens gebruikt voor een warmtepomp om je woning te verwarmen. Wil je echt goed bezig zijn? Combineer dan een groendak met zonnepanelen!

Veelgestelde vragen

De natuur krijgt het steeds moeilijker, wat kun je doen om de natuur een handje te helpen?

Door te kiezen voor milieuvriendelijke manieren om onkruid, ongedierte of bijvoorbeeld parasieten te verdelgen. En door te kiezen voor bomen en planten in de tuin, in plaats van tegels.

Op welke manieren kun je je interieur vergroenen?

Door natuurlijke, eerlijke producten toe te voegen en door veel planten neer te zetten.

Wat is het voordeel van veel planten in je interieur?

Het staat natuurlijk geweldig en in elke stijl kunnen planten worden toegevoegd. Ook zuiveren planten de binnenlucht.

Wat is de eerste stap om je woning energiezuiniger te maken?

Door isolatie aan te brengen kun je al veel energie besparen.

Welke mogelijkheid heb je om duurzame energie op te wekken?

Door het gebruik van zonnepanelen en het gebruik van een warmtepomp heb je duurzame energie om je woning te verwarmen.

 

Plaats een reactie