Zeekraal kweken

Zeekraal is een bijzondere groente die groeit aan de kustlijn van zoutwatergebieden. Het is een bijzondere plant die het goed doet in de buurt van de zee en het heeft dan ook een unieke smaak. Zeekraal is steeds populairder geworden de afgelopen jaren en het kweken van deze groente is voor veel mensen een nieuwe hobby geworden. In dit artikel lees je alles over het kweken van zeekraal.

Wat is zeekraal?
Deze kleine groente die groeit in zoute watergebieden zoals aan de kust of in moerassen, heeft een bijzondere samenstelling. Het is erg rijk aan mineralen zoals kalium, magnesium, calcium en ijzer en dit maakt zeekraal een gezonde groente die bovendien ook nog eens lekker smaakt. De smaak van zeekraal is zoutig, ziltig en een beetje knapperig en past perfect bij visgerechten.

Wanneer kan je zeekraal oogsten?
Zeekraal kan geoogst worden van mei tot en met september. Alleen als het warm en droog weer is, kan je de oogst uitstellen tot later in het seizoen. Het beste is om te oogsten in de vroege ochtend of late avond wanneer het zand vochtig is van de nachtelijke dauw of berijping. Je snijdt de zeekraal af op ongeveer één centimeter vanaf de grond.

Hoe kweek je zeekraal?
Zeekraal kan op twee manieren gekweekt worden. De eerste manier is door zaadjes te planten in een pot of bak met zand en zout water. De zaadjes moeten op twee centimeter diepte geplant worden. Plaats de pot op een plek waar voldoende zonlicht komt en zorg dat de temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius blijft. De tweede manier om zeekraal te kweken is door deze uit te zaaien in moerassen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de locatie waar je woont. Kijk goed wat jouw omgeving nodig heeft om de zeekraal goed te laten groeien.

Hoe verzorg je zeekraal?
Om zeekraal goed te verzorgen moet je het zandgrond vochtig houden. Dit kan je doen door de planten regelmatig te besproeien met (zout) water en ze af en toe te bemesten met wat stikstofrijke mest. Een ander belangrijk punt van de verzorging van de zeekraal is het regelmatig wieden van onkruid rondom de planten.

Veelgestelde vragen over zeekraal:
1. Is zeekraal alleen geschikt voor consumptie?
Zeker niet! Zeekraal wordt ook gebruikt in diverse cosmeticaproducten, zoals lichaamsolie of gezichtscrème. Dit komt door de talrijke mineralen die in zeekraal verwerkt zitten.

2. Kan ik zeekraal ook in de supermarkt kopen?
Ja, dat klopt. Steeds meer supermarkten verkopen dit gezonde product. Je kan het vinden in het koelvak of in de biologische groentenafdeling.

3. Kan ik zeekraal ook invriezen?
Ja dat kan. Zeekraal kan je maximaal 3 maanden invriezen. Om dit goed te doen moet je eerst de zeekraal voor 1-2 minuten blancheren. Verpak vervolgens de zeekraal in luchtdichte diepvrieszakjes en leg deze in de vriezer op minimaal -18 graden Celsius.

In dit artikel heb je kunnen lezen over het kweken van de bijzondere groente zeekraal. Het is een gezonde groente die steeds populairder wordt onder Nederlanders. Door de bijzondere wateromgeving is zeekraal absoluut niet makkelijk te kweken, maar met de juiste informatie en inspanning is succes zeker een optie. Door de veelgestelde vragen hebben we hopelijk al je vragen beantwoord. Nu nog genieten van jouw eigen gekweekte zeekraal!

Plaats een reactie