Zeekraal kweken

Zeekraal kweken

Zeekraal is een bijzondere groente die groeit aan de kustlijn van zoutwatergebieden. Het is een bijzondere plant die het goed doet in de buurt van de zee en het heeft dan ook een unieke smaak. Zeekraal is steeds populairder geworden de afgelopen jaren en het kweken van deze groente is voor veel mensen een nieuwe hobby geworden. In dit artikel lees je alles over het kweken van zeekraal.

Wat is zeekraal?

Deze kleine groente die groeit in zoute watergebieden zoals aan de kust of in moerassen, heeft een bijzondere samenstelling. Het is erg rijk aan mineralen zoals kalium, magnesium, calcium en ijzer en dit maakt zeekraal een gezonde groente die bovendien ook nog eens lekker smaakt. De smaak van zeekraal is zoutig, ziltig en een beetje knapperig en past perfect bij visgerechten.

Wanneer kan je zeekraal oogsten?

Zeekraal kan geoogst worden van mei tot en met september. Alleen als het warm en droog weer is, kan je de oogst uitstellen tot later in het seizoen. Het beste is om te oogsten in de vroege ochtend of late avond wanneer het zand vochtig is van de nachtelijke dauw of berijping. Je snijdt de zeekraal af op ongeveer één centimeter vanaf de grond.

Hoe kweek je zeekraal?

Zeekraal kan op twee manieren gekweekt worden. De eerste manier is door zaadjes te planten in een pot of bak met zand en zout water. De zaadjes moeten op twee centimeter diepte geplant worden. Plaats de pot op een plek waar voldoende zonlicht komt en zorg dat de temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius blijft. De tweede manier om zeekraal te kweken is door deze uit te zaaien in moerassen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de locatie waar je woont. Kijk goed wat jouw omgeving nodig heeft om de zeekraal goed te laten groeien.

Veelgestelde vragen

Wat is zeekraal?

De kleine groente die groeit in zoute watergebieden zoals aan de kust of in moerassen, heeft een bijzondere samenstelling.

Wanneer kan je zeekraal oogsten?

Zeekraal kan geoogst worden van mei tot en met september, bij warm en droog weer kan de oogst uitgesteld worden.

Hoe kweek je zeekraal?

Zeekraal kan op twee manieren gekweekt worden, door zaadjes te planten in zand en zout water of door uitzaaien in moerassen.

Hoe verzorg je zeekraal?

Om zeekraal goed te verzorgen moet je het zandgrond vochtig houden en regelmatig wieden.

Is zeekraal alleen geschikt voor consumptie?

Zeker niet, zeekraal wordt ook gebruikt in cosmeticaproducten vanwege de mineralen die erin zitten.

Kan ik zeekraal ook in de supermarkt kopen?

Ja, steeds meer supermarkten verkopen zeekraal in het koelvak of bij de biologische groentenafdeling.

Kan ik zeekraal invriezen?

Ja, zeekraal kan maximaal 3 maanden ingevroren worden na blancheren en verpakken in diepvrieszakjes.

Hoe kan ik genieten van mijn eigen gekweekte zeekraal?

Door de juiste informatie en inspanning te combineren om zeekraal succesvol te kweken.

Plaats een reactie