Wilg stekken

Het stekken van een wilg is een proces dat veel geduld en precisie vereist. Het is echter een zeer effectieve manier om nieuwe wilgen te kweken en maakt het mogelijk om snel en gemakkelijk veel nieuwe planten te produceren. In deze blog bieden we een stap-voor-stap gids voor het stekken van wilgen, evenals enkele tips voor het verzorgen van de stekken zodra ze zijn geplant.

Welke wilgen moeten worden gestekt?

Het eerste wat je moet doen is de juiste wilg uitzoeken om te stekken. De beste soorten om te stekken zijn Salix purpurea (de rietwilg), Salix alba (de schietwilg) en Salix caprea (de boswilg), omdat deze variƫteiten snel wortels ontwikkelen en gemakkelijk wortel zetten.

Hoe moet je de wilgen stekken?

1. Snijd een tak af

Het eerste wat je moet doen is een tak afsnijden van de wilgenboom. Kies een gezonde tak van ongeveer 20-25 cm lang en snoei de onderste bladeren en zijtakken weg.

2. Prepareer de stek

Snijd de onderkant van de stek in een schuine hoek, zodat het gemakkelijker is om de stek in de grond te steken. Snijd ook een klein stukje schors aan de onderkant van de stek af, om de wortelgroei te stimuleren.

3. Plaats de stek in een mengsel van zand en compost

Dompel de stek in hormoonpoeder en plaats deze in een mengsel van zand en compost. Druk het mengsel goed aan rond de stek om ervoor te zorgen dat deze stevig vast zit.

4. Geef de stek voldoende water

Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft en geef de stek voldoende water. Plaats de stek op een lichte, maar niet te zonnige plaats. Na enkele weken zullen de wortels beginnen te groeien en zal de stek beginnen te groeien.

Hoe moet je de stekken verzorgen?

Zodra de stekken geworteld zijn, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Hier zijn enkele tips om de stekken gezond te houden:

– Zorg voor voldoende licht, maar niet teveel direct zonlicht
– Houd de grond vochtig, maar niet te nat
– Geef de stekken regelmatig meststof om de groei te stimuleren
– Wees voorzichtig bij het verplanten van de stekken naar een grotere pot of buiten in de tuin

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt het voordat een wilgenstek wortels ontwikkelt?

Het duurt meestal enkele weken voordat een wilgenstek wortels ontwikkelt. Dit kan echter langer duren als de omstandigheden niet optimaal zijn.

2. Moet ik hormoonpoeder gebruiken bij het stekken van wilgen?

Het gebruik van hormoonpoeder kan helpen om de wortelgroei te stimuleren en de kans op succes te vergroten. Het is echter niet noodzakelijk.

3. Wanneer is de beste tijd om wilgen te stekken?

De beste tijd om wilgen te stekken is in de late lente of vroege zomer. Dit is wanneer de wilgen in het meest actieve groeistadium zijn en gemakkelijker wortel zullen schieten.

Conclusie

Het stekken van wilgen is een zeer effectieve manier om nieuwe planten te kweken en kan snel en gemakkelijk veel nieuwe wilgen produceren. Door deze stap-voor-stap gids te volgen en de stekken goed te verzorgen, kun je snel genieten van een prachtige verzameling wilgen in je tuin.

Plaats een reactie