Waterloten snoeien

Bij het snoeien van fruitbomen is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende takken die groeien, waaronder de waterloten. Waterloten zijn takken die snel groeien en vaak recht omhoog schieten. Het is belangrijk om deze takken te snoeien om ervoor te zorgen dat de boom gezond blijft en de vruchtopbrengst verbetert. In dit artikel bespreken we enkele tips om waterloten op fruitbomen te snoeien.

De anatomie van een fruitboom

Voordat we ingaan op hoe we de waterloten moeten snoeien, is het belangrijk om te weten hoe de anatomie van een fruitboom eruitziet. Een boom bestaat uit drie typen takken, namelijk hoofdtakken, zijtakken en waterloten. De hoofdtakken zijn de belangrijkste takken van de boom en groeien vanuit de stam. De zijtakken groeien vanuit de hoofdtakken en dragen de vruchten. De waterloten zijn de takken die snel groeien en vaak recht omhoog schieten.

Waarom waterloten snoeien?

Waterloten zijn niet schadelijk voor de gezondheid van de boom, maar ze kunnen wel problemen veroorzaken als ze niet worden gesnoeid. Ze kunnen bijvoorbeeld de groei van de zijtakken belemmeren en daardoor het vermogen van de boom om vruchten te dragen verminderen. Daarnaast kunnen waterloten gevoeliger zijn voor ziekten en plagen, omdat ze langer en zachter zijn dan andere takken.

Wanneer moeten waterloten worden gesnoeid?

Het snoeien van waterloten moet worden gedaan in het voorjaar of de zomer, zodat de boom tijd heeft om te herstellen voordat de winter begint. Het snoeien van waterloten in het najaar kan de groei van nieuwe waterloten stimuleren, wat niet de bedoeling is.

Hoe waterloten snoeien?

Om waterloten te snoeien, gebruik je een scherpe snoeischaar en volg je deze stappen:

1. Kies de waterloten die je wilt snoeien: Kijk naar de takken die recht omhoog groeien en die de groei van andere takken belemmeren.
2. Snoei de takken af: Knip de takken weg net boven de plaats waar ze uit de zijtak of de hoofdtak groeien.
3. Verwijder de bladeren: Knip de bladeren van de takken en gooi ze weg.
4. Herhaal het proces indien nodig: Controleer de boom regelmatig op nieuwe waterloten en snoei deze.

Tips bij het snoeien van waterloten

– Snoei alleen takken die meer dan 30 centimeter lang zijn.
– Snoei niet meer dan 20% van de boom per snoeibeurt om schade te voorkomen.
– Maak de snoeischaar schoon voordat je begint met snoeien om verspreiding van ziekten te voorkomen.
– Zorg ervoor dat je een scherpe snoeischaar gebruikt om schade aan de boom te voorkomen.
– Snoei de takken weg tot net boven de plaats waar ze uit de hoofdtak of zijtak groeien om de gezondheid van de boom te bevorderen.

Conclusie

Het snoeien van waterloten is een belangrijke stap bij het onderhoud van uw fruitbomen. Door regelmatig waterloten te snoeien, blijft uw boom gezond en sterk en verbetert u de vruchtopbrengst. Zorg ervoor dat u de juiste technieken gebruikt en de tips hierboven volgt om ervoor te zorgen dat uw boom op zijn best blijft.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet ik waterloten snoeien?
– Waterloten moeten minstens één keer per jaar worden gesnoeid, in het voorjaar of de zomer.

2. Wat gebeurt er als ik de waterloten niet snoei?
– Waterloten kunnen de groei van de zijtakken belemmeren, de vruchtopbrengst verminderen en gevoeliger zijn voor ziekten en plagen.

3. Wat is de beste manier om waterloten te snoeien?
– Gebruik een scherpe snoeischaar en snoei de takken weg tot net boven de plaats waar ze uit de zijtak of de hoofdtak groeien.

4. Kan ik waterloten snoeien in het najaar?
– Nee, waterloten moeten worden gesnoeid in het voorjaar of de zomer om de boom de tijd te geven om te herstellen voordat de winter begint.

5. Hoeveel waterloten kan ik snoeien in één keer?
– Snoei niet meer dan 20% van de boom per snoeibeurt om schade aan de boom te voorkomen.

2 thoughts on “Waterloten snoeien

 1. Onze boomgaard is professioneel gesnoeid in het voorjaar.
  Nu zie ik (eind augustus) vruchtbomen vol in het blad met veel waterloten
  De vruchten appel en peer zeer beperkt en klein.
  Moeten die waterloten gesnoeid worden?
  Harry Huuskes

  • Bedankt voor je vraag over de waterloten in je boomgaard. Waterloten zijn snelgroeiende scheuten die vaak uit de stam of dikke takken van fruitbomen groeien. Hoewel ze weelderig kunnen lijken, kunnen ze inderdaad problematisch zijn voor de gezonde groei en vruchtzetting van de boom.

   In het algemeen is het een goed idee om waterloten te snoeien, vooral als je merkt dat ze overvloedig aanwezig zijn en de vruchtvorming van de appel- en perenbomen belemmeren. Waterloten gebruiken vaak veel energie van de boom en kunnen de productie van kwaliteitsvolle vruchten verminderen.

   Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

   Identificeer de waterloten: Ga door je boomgaard en zoek naar de waterloten. Dit zijn meestal snelgroeiende scheuten die rechtop uit de stam of dikke takken schieten en vaak een ander uiterlijk hebben dan de normale takken.

   Snoei de waterloten: Snoei de waterloten voorzichtig weg met een scherpe snoeischaar of takkenschaar. Snoei ze terug tot net boven de plek waar ze uit de stam of tak ontspringen. Zorg ervoor dat je een schone snede maakt om de genezing te bevorderen.

   Kies de juiste tijd: Hoewel je waterloten op elk moment kunt verwijderen, is het meestal het beste om dit te doen in de late zomer of vroege herfst, zoals augustus tot september. Dit vermindert het risico op overmatige groei tijdens de late herfst.

   Dun de boom uit: Naast het verwijderen van waterloten, kun je ook overwegen om enkele van de overtollige takken en takjes in de kroon van de boom te verwijderen. Dit zal de luchtcirculatie bevorderen en de boom helpen om energie te concentreren op de vruchtvorming.

   Door de waterloten te snoeien en de boom goed te onderhouden, kun je de energie van de boom beter richten op het produceren van gezonde vruchten. Onthoud dat elke boom anders is, dus het is altijd goed om advies in te winnen bij een lokale tuinexpert als je twijfelt over de snoeimaatregelen voor jouw specifieke boomgaard.

Plaats een reactie