Waterkers is een smakelijke, groene bladgroente die al eeuwenlang wordt geteeld voor zijn unieke smaak en talrijke gezondheidsvoordelen. Het is een zeer veerkrachtige en gemakkelijk te kweken plant die zowel in potten als in de volle grond kan worden geteeld.
In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten om zelf waterkers te kweken, van het kiezen van de juiste locatie tot het oogsten van je eerste oogst.
Kies een geschikte locatie
Waterkers gedijt goed in vochtige, schaduwrijke gebieden waar de temperatuur tussen de 10 en 20 graden Celsius ligt. Het kan zelfs in de winter worden geteeld als de temperaturen niet onder het vriespunt zakken. Als je geen natuurlijke bron hebt, zoals een beekje of een vijver, is het mogelijk om een kleinschalige aquaponics of hydroponics-installatie te gebruiken.
Bereid de grond voor
Waterkers heeft rijke en vochtige grond nodig om goed te groeien. Als de grond niet voldoende vochtig is, moet je de grond regelmatig bewateren. Als de grond erg droog is, is de beste oplossing om de waterkers in potten te kweken. De pH-waarde van de grond moet tussen 6,5 en 7,5 liggen om de beste resultaten te behalen.
Zaaien of planten
Er zijn twee manieren om waterkers te kweken: zaaien of planten. Als je zaait kun je gebruik maken van een zaaimachine of je kunt het met de hand doen. Het zaaien hoeft maar ongeveer 3 mm diep te zijn en het kan helpen om de zaden vooraf in een glas water te laten weken. Meestal kun je binnen 7-10 dagen al de eerste spruitjes zien.
Je kunt ook planten kopen bij je lokale tuincentrum. Vaak zitten er meerdere plantjes per potje. Laat de grond waarin de plantjes zitten goed vochtig zijn en knip de naaldachtige bladeren er vanaf.
Oogsten
Waterkers kan in ongeveer 4 tot 6 weken geoogst worden. Het oogsten gebeurt door de plantjes met een schaar net boven de grond af te snijden. De plantjes groeien snel dus na 14 dagen is de kans groot dat je alweer nieuwe bladeren hebt om te oogsten.
Veelgestelde vragen
Hoeveel water heeft waterkers nodig?
Waterkers heeft veel water nodig om te groeien. Het is daarom belangrijk om de grond vochtig te houden. Je kunt de grond gedurende de dag en avond een paar keer per dag besproeien om de plantjes voldoende vocht te geven.
Kan waterkers binnenshuis worden gekweekt?
Ja, waterkers kan heel goed binnenshuis worden gekweekt. Als het buiten te koud is, is het een goed idee om de plantjes in potten te planten.
Hoe kan ik de groei van waterkers stimuleren?
Je kunt de groei van waterkers stimuleren door de grond rijk aan voedingsstoffen te houden en regelmatig te bemesten. Houd er rekening mee dat waterkers veel water nodig heeft en dat dit ook de groei kan bevorderen.
Kan ik waterkers opnieuw laten groeien nadat het is geoogst?
Ja, waterkers groeit snel en kan binnen 14 dagen alweer nieuwe bladeren produceren die geoogst kunnen worden. Zorg ervoor dat je de plantjes niet te laag afsnijdt, zodat er voldoende bladeren overblijven om weer verder te groeien.
Is waterkers gezond?
Ja, waterkers is zeer gezond. Het bevat belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C, ijzer en calcium. Daarnaast bevat waterkers ook veel fytonutriënten die het lichaam beschermen tegen ziekten en schade door vrije radicalen.
Wanneer je een passie hebt voor planten en tuinieren, dan loop je al snel aan tegen diverse parasieten, insecten, soorten onkruid en andere plaaggeesten die het tuinieren kunnen maken tot een vervelende klus. Ik heb daarom het blog Millium.nl in het leven geroepen. Dit moet een alomvattend bestrijdingsplatform worden waar iedereen informatie kan vinden voor het bestrijden van alle ongewenste dieren en planten.