Wanneer zonnebloem oogsten

Zonnebloemen zijn een prachtige aanvulling op elke tuin. De gele bloemen kunnen wel 2 meter hoog worden en fleuren je tuin helemaal op. Maar, wanneer kun je het best je zonnebloemen oogsten? In dit artikel zullen we je tips geven om te weten wanneer jouw zonnebloemen klaar zijn voor de oogst.

Wat zijn de verschillende stadia van de zonnebloem?

Voordat je naar de oogstfase gaat is het goed om te weten welke stadia de zonnebloem doorgaat:

Het stadium van de kieming

Dit is het stadium van het planten van de zonnebloemzaden in de grond. Het duurt ongeveer een week voordat de zaden ontkiemen.

Het stadium van de vegetatieve groei

Dit is het stadium waarin de zonnebloemstengel en bladeren groeien.

Het stadium van de bloei

De zonnebloem komt tot bloei! Het gele bloemhoofd kan wel 25 cm in diameter worden.

Het stadium van de zaadvorming

Dit is het stadium waarin de bloem verandert in zaad.

Wanneer kan je het best zonnebloemen oogsten?

De zonnebloemen zijn klaar om geoogst te worden wanneer de bloem verwelkt en het zadenhoofd gevormd is. Het zadenhoofd is het ronde ‘bloem’ waarmee de zonnebloem zichzelf voortplant. Het is goed om te wachten totdat het zadenhoofd helemaal droog is voordat je gaat oogsten. Dan weet je namelijk zeker dat de zaden rijp zijn. Het helpt ook om de zonnebloem op een droge dag te oogsten, zodat het zadenhoofd niet vochtig wordt.

Hoe oogst je zonnebloemen?

Om de zonnebloemen te oogsten volg je deze stappen:

Stap 1:

Wacht totdat de bloemen verlept zijn en het zadenhoofd gevormd is.

Stap 2:

Knip de stengel ongeveer 10 cm onder de bloem af.

Stap 3:

Hang de zonnebloempjes op z’n kop in een droge, goed geventileerde ruimte.

Stap 4:

Wacht totdat het zadenhoofd helemaal droog is en haal dan de zaden uit de bloem.

Je kunt de zaden vervolgens opslaan in een papieren zak op een koele, donkere en droge plek.

Kan je zonnebloemen ook oogsten voor bloemboeketten?

Ja, dat kan! Oogst de zonnebloem echter pas wanneer de bloem helemaal is opgebloeid. Snij de steel van de bloem diagonaal af en zet de bloem in een vaas met water.

Kan je zonnebloemen jaar na jaar oogsten?

Ja, dat kan! Het is goed om elk jaar een nieuwe plek te kiezen om de zonnebloemen te planten en zo bodemziektes te voorkomen. Zonnebloemen zijn echter eenjarige planten, wat betekent dat je elk jaar opnieuw moet beginnen met zaaien.

Wat kan je doen met zonnebloemen die niet in bloei komen?

Als de zonnebloemen niet tot bloei komen kan dat een aantal oorzaken hebben. Het kan liggen aan een te kleine pot of een tekort aan voedingsstoffen. Je kunt dan proberen om de zonnebloem in een grotere pot te zetten of extra voedingsstoffen toe te voegen.

Kan je zonnebloemen ook vermeerderen?

Ja, dat kan! Dit kan op twee manieren: het zaaien van nieuwe zaden of het stekken van de zonnebloem. Om te stekken knip je een stukje van de steel af en zet je dit in een pot met water of vochtige grond. Na ongeveer twee weken zal er een nieuwe wortel ontstaan.

Hoe kan ik zorgen dat mijn zonnebloemen goed groeien?

Om zonnebloemen goed te laten groeien is het belangrijk om ze op een zonnige plek te zetten en regelmatig water te geven. Ook is het goed om extra voedingsstoffen toe te voegen om de groei te stimuleren.

Wat kan ik doen met de zaden van de zonnebloem?

Je kunt de zaden van de zonnebloem opeten, ze zijn namelijk rijk aan eiwitten en vetten. Ook zijn ze een heerlijke toevoeging aan salades. Daarnaast kun je de zaden ook gebruiken voor het maken van vogelvoer.

Conclusie

Het is belangrijk om te wachten met het oogsten van zonnebloemen totdat de bloem verwelkt en het zadenhoofd gevormd is. Je kunt dan de zaden uit de bloem halen om op te slaan. Ook kan je zonnebloemen oogsten voor bloemboeketten. Het is goed om elk jaar opnieuw te zaaien om te voorkomen dat de zonnebloemen aan bodemziektes lijden.

Veelgestelde vragen

1. Wanneer komen zonnebloemen tot bloei?
2. Kan ik zonnebloemen ook binnen houden?
3. Kunnen zonnebloemen het hele jaar door groeien?
4. Hoeveel zaden heeft een zonnebloem?
5. Kan ik zonnebloemen ook planten in een pot?

Antwoorden

1. Zonnebloemen komen tot bloei in het stadium van de bloei. Dit gebeurt meestal in het begin van de zomer.
2. Zonnebloemen kunnen binnen worden gehouden, maar ze hebben wel veel licht nodig. Daarnaast kan het lastig zijn om ze in een pot op de juiste plek te zetten.
3. Nee, zonnebloemen zijn eenjarige planten en groeien alleen in het zomerseizoen.
4. Het aantal zaden dat een zonnebloem produceert verschilt per soort en grootte van de bloem. Een doorsnee zonnebloem kan wel 1000 zaden produceren.
5. Ja, zonnebloemen kunnen worden geplant in een pot. Zorg wel dat de pot groot genoeg is en regelmatig water krijgt. Zet de pot op een zonnige plek voor de beste groei.

Plaats een reactie