Vlier stekken

De vlier is een prachtige plant die in vele tuinen te vinden is. Het mooie aan een vlier is dat hij gemakkelijk te stekken is. Op deze manier kun je gemakkelijk meer van deze mooie planten krijgen. In dit blog zal ik uitleggen hoe je het beste een vlier kunt stekken, welke vlier het beste gestekt kan worden en geef ik tips over het verzorgen van de stekken.

Het stekken van een vlier

Het proces van het stekken van een vlier is eigenlijk heel simpel en kan op verschillende manieren worden gedaan. De beste tijd om een vlier te stekken is in de late herfst of vroege winter. Het hout van de vlier is dan nog in rust en kan gemakkelijk wortelen. Er zijn twee hoofdmethoden om een vlier te stekken: hardhout stekken en zacht hout stekken.

Hardhout stekken

Voor het stekken van een vlier kun je het beste kiezen voor hardhout stekken. Dit zijn takjes van ongeveer 30 centimeter lengte en 0,5 – 1,5 cm dik. Het beste moment om deze takjes af te knippen is in de late herfst of vroege winter. Als je de takjes hebt geknipt, haal je de bladeren eraf en snijd je de onderkant van de stek schuin af. Vervolgens plaats je de takjes in een pot met stekgrond en zet je ze op een lichte, koele plaats. Na enkele weken kunnen de stekken wortels gaan vormen.

Zacht hout stekken

Een andere manier om een vlier te stekken is door middel van zacht hout stekken. Dit zijn takjes van ongeveer 15-20 centimeter lang en 0,5 centimeter dik. Het beste moment om deze takjes af te knippen is in het voorjaar of in de zomer. Vervolgens haal je de bladeren eraf en snijd je de onderkant van de stek schuin af. Plaats de takjes daarna in een pot met stekgrond en zet ze op een warme en vochtige plaats. Na enkele weken kunnen de stekken wortels gaan vormen.

Verzorging van de stekken

Als de stekken wortels hebben, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Zodra de wortels voldoende zijn ontwikkeld, kunnen de jonge vlierplantjes worden overgeplant in een ruimere pot of in de volle grond. Zorg er altijd voor dat de grond vochtig blijft. In de winter kunnen de jonge plantjes het beste afgedekt worden tegen vorst.

Veelgestelde vragen

1. Moet ik de stekken behandelen met hormoonpoeder?

Het is niet per se nodig om de stekken te behandelen met hormoonpoeder om ze te laten wortelen, maar het kan wel helpen om het proces te versnellen.

2. Moet ik de stekken afdekken met een plastic zak?

Nee, dit hoeft niet, maar het kan wel helpen om de luchtvochtigheid hoog te houden en de stekken te beschermen tegen te veel uitdroging.

3. Kan ik ook een vlier stekken vanuit een bloeiende tak?

Ja, dat kan, maar het is niet de beste tijd om dit te doen. De beste tijd om een vlier te stekken is in de late herfst of vroege winter.

Nu je weet hoe je een vlier kunt stekken en hoe je de stekken goed kunt verzorgen, kun je binnenkort genieten van een prachtige volwassen vlierplant. Veel succes met het stekken!

Plaats een reactie