Tips om de levensduur van een houten vloer te verlengen

Tips om de levensduur van een houten vloer te verlengen

Een houten vloer is een mooie investering in je woning waarvan je wilt dat het lang meegaat. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de levensduur van je houten vloer te verlengen. Zo kun je er nog vele jaren van genieten zonder je zorgen te maken over grote beschadigingen of snelle slijtage. Hieronder lees je een aantal praktische tips om een houten parketvloer in topconditie te houden.

Tip 1. Voorzichtig schoonmaken

Een van de belangrijkste manieren om de levensduur van je houten vloer te verlengen, is door voorzichtig te zijn met het schoonmaken ervan. Gebruik een stofzuiger met een zacht opzetstuk om stof en vuil op te zuigen. Vermijd daarnaast het gebruik van een natte dweil, aangezien dit overtollige vocht kan leiden tot vlekken of kromtrekken van het hout. Gemorste vloeistoffen moeten dus ook onmiddellijk worden schoongemaakt. Tot slot is het verstandig om geen agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken. Deze zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar kunnen ook schadelijk zijn voor de afwerking van de vloer.

Tip 2. Regelmatig onderhoud door een professional

Naast het schoonmaken is het essentieel om de houten vloer regelmatig te laten onderhouden door een professional. Een vloerenspecialist van Van Houdt Vloeren kan het hout opnieuw behandelen met een geschikte afwerkingslaag zoals lak of wax. Dit helpt om de vloer te beschermen tegen vocht, slijtage en beschadigingen. Ook zal de afwerking de natuurlijke schoonheid van het hout accentueren en een prachtige glans geven.

Tip 3. Bescherming tegen zonlicht

Wist je dat te veel zonlicht de kleur van je houten vloer na verloop van tijd kan vervagen? Om dit te voorkomen is het verstandig om gordijnen of zonwering te gebruiken in de desbetreffende kamer. Zo kun je het aantal uur aan direct en fel zonlicht beperken.

Tip 4. Gebruik van viltjes en kleden

Om krassen en deuken in de vloer te voorkomen, plak je viltjes onder de poten van meubels. Voornamelijk eetkamerstoelen en meubels die je regelmatig verschuift hebben deze bescherming nodig. Je kunt er ook voor kiezen om een vloerkleed onder de tafels en stoelen neer te leggen.

Tip 5. Aandacht voor luchtvochtigheid

Hout is gevoelig voor schommelingen in luchtvochtigheid, wat kan leiden tot krimpen en uitzetten van de vloer. Zorg er daarom voor dat de temperatuur en vochtigheid in jouw woning stabiel blijft.

Toch beschadigingen?

Als je toch beschadigingen hebt ontdekt, is het niet nodig om direct de hele vloer te vervangen. Laat de beschadigingen repareren en de parketvloer behandelen om het een nieuw leven in te blazen. Dit bespaart je geld én het is een stuk duurzamer.

Plaats een reactie