Sugarsnaps kweken

Sugarsnaps kweken

Sugarsnaps zijn een favoriet gewas onder tuinliefhebbers vanwege hun knapperige textuur en zoete smaak. Dit peulgewas is niet alleen gemakkelijk te kweken, maar ook een bron van eiwitten, vezels en vitamines. In dit artikel delen we enkele tips en tricks om succesvol sugarsnaps te kweken in jouw eigen tuin.

1. Kies de juiste locatie

Sugarsnaps groeien het best in een zonnige locatie met losse en goed gedraineerde grond. Zorg ervoor dat de plek in de buurt van een hekwerk of stokken is, om de planten te ondersteunen naarmate ze groeien.

2. Zaaien van sugersnaps

Sugarsnaps kunnen gezaaid worden vanaf begin maart tot eind mei. Maak ongeveer 2 cm diepe gaten en plaats de zaden ongeveer 5 cm uit elkaar en 2 cm diep. Bedek vervolgens de zaden met fijne grond en geef water. Zodra de kleine zaailingen ontkiemen, verdun je de planten om de 15 cm.

3. Watergeven

Sugarsnaps hebben regelmatig water nodig om te groeien. Houd de grond altijd vochtig, maar niet te nat. Geef één keer per week water bij droog weer en bij warm weer wat vaker.

4. Gebruik bemesting

Gebruik organische mest of compost om de groei van sugarsnaps te stimuleren. Breng dit aan in de lente voordat je de zaadjes plant.

5. Houd ongedierte weg

Sugarsnaps kunnen worden aangetast door slakken, rupsen en ander ongedierte. Gebruik natuurlijke methoden zoals afdekken met gaas en het planten van kruiden om ze af te schrikken. Als het probleem ernstiger is, gebruik dan een biologisch insecticide.

6. Oogsten

Sugarsnaps kunnen worden geoogst zodra ze ongeveer 8-10 cm lang zijn. Regelmatig oogsten stimuleert de groei van nieuwe peulen. Trek de peulen niet van de plant als ze te vroeg worden geoogst. Knip ze voorzichtig af, zo dicht mogelijk bij de stengel.

7. Bewaren

Sugarsnaps zijn het beste als ze vers worden geoogst en direct worden geconsumeerd. Als je ze moet bewaren, bewaar ze dan in een afgesloten zak of bak in de koelkast. Ze kunnen ongeveer 3 tot 5 dagen bewaard worden voordat ze muf worden.

Sugarsnaps kweken kan een leuke en eenvoudige manier zijn om jouw eigen tuin te verfraaien en te genieten van heerlijke, verse producten. Volg de bovenstaande tips en tricks om een gezonde en overvloedige oogst te verzekeren. Eet smakelijk!

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen sugarsnaps en peultjes?

Sugarsnaps zijn groter en steviger dan peultjes. Ondanks dat ze allebei jonge erwtenplanten zijn en hun peulen eetbaar zijn, heeft de sugarsnap een verdikte, knapperige peul terwijl de peul van peultjes een meer sponsachtige, zachte textuur heeft.

Moeten sugarsnaps worden ondersteund?

Ja, sugarsnaps hebben ondersteuning nodig als ze groeien. Gebruik een hekwerk of staken om ze te ondersteunen, anders kan de plant omvallen.

Kan ik sugarsnaps kweken in een container?

Ja, sugarsnaps kunnen in een container gekweekt worden als je ze voldoende ruimte en ondersteuning geeft.

Hoeveel opbrengst kan ik verwachten van één sugarsnaps-plant?

Elke sugarsnap plant kan gemiddeld 1 tot 2 kg peulen opbrengen.

Wanneer is het beste moment om sugarsnaps te oogsten?

Sugarsnaps kunnen worden geoogst zodra ze ongeveer 8-10 cm lang zijn en de erwten zichtbaar zijn. Oogst ze echter niet te laat, anders worden de peulen vezelig en smaakloos.

Plaats een reactie