Slakkenval maken

Slakkenval maken

Slakken zijn een van de meest vervelende en schadelijke insecten voor planten en bloemen. Ze kunnen veel schade aanrichten aan de tuin en kunnen zelfs volledige oogsten vernietigen. Veel tuiniers hebben al geƫxperimenteerd met het gebruik van chemicaliƫn en pesticiden om slakken te bestrijden, maar deze kunnen schadelijk zijn voor de milieu en andere dieren. Gelukkig kun je zelf een slakkenval maken met behulp van huishoudelijke producten, die onschadelijk zijn voor andere dieren en je tuin veiliger maken. Hieronder lees je hoe je eenvoudig en snel een slakkenval maakt.

Stap 1: Verzamel de benodigdheden

Om je eigen slakkenval te maken, heb je een aantal huishoudelijke producten nodig. Hier is een lijst van de benodigdheden die je nodig hebt om zelf een slakkenval te maken:

– Een plastic fles van 2 liter
– Een mes of schaar
– Tape
– Een blikje bier (of een andere vloeistof)
– Een klein plat stukje karton

Stap 2: Snijd de fles

Begin met het snijden van de bovenkant van de plastic fles. Snijd deze ongeveer op twee derde van de fles af, waardoor een trechtervormig stuk overblijft. Zorg dat je de snede zo recht mogelijk maakt. Het bovenste deel zonder dop gebruik je niet. Dit kan je recyclingbak in.

Stap 3: Plaats het blikje bier

Om de slakken te lokken, moet je een kleine hoeveelheid bier in het platte deksel of schaaltje doen. Leg het deksel op de grond en giet ongeveer een halve centimeter bier in het deksel. Je kunt ook ander voedsel gebruiken. Doordrenk het kartonnetje in keukenolie of strooi een beetje bloem rondom het blikje.

Stap 4: Plaats de fles

Plaats nu het bovenste deel van de fles, het trechtervormige stuk, omgekeerd op het onderste deel. Het flesje moet nu eruitzien als een tunnel. Gebruik wat tape om de bovenkant van de fles vast te zetten aan het onderste deel. Plaats de fles in de buurt van het bier en wacht tot de slakken naar binnen kruipen.

Stap 5: Controleer de slakkenval

Controleer de val regelmatig en verwijder de slakken die erin zijn beland. Laat ook geen water in de val komen. Zorg dat de val niet uitdroogt en ververs wekelijks het bier.

Het maken van een slakkenval is gemakkelijk en effectief. Nu kun je op een veilige en milieuvriendelijke manier van de overlast van slakken af. Door het regelmatig legen van de val zorg je dat deze blijft werken en je tuin vrij blijft van slakken.

Krijg jij nog geen genoeg van onze handige tips? Kijk dan gerust verder op onze website voor meer handige tips, tricks en adviezen over tuinieren en planten!

Veelgestelde vragen

Werkt het goed?

Ja, de slakkenval is een snelle en effectieve manier om slakken te vangen zonder schade aan te richten. Het bier trekt slakken aan en zodra ze naar binnen kruipen, kunnen ze de weg naar buiten niet meer vinden.

Is het veilig voor andere dieren?

Ja, het bier is onschadelijk voor andere dieren en insecten. Je kunt het dus gerust gebruiken zonder de omgeving te beschadigen.

Hoe vaak moet ik het bier vervangen?

Het wordt aangeraden om het bier om de paar dagen te vervangen, aangezien het anders erg kan stinken. Doe dit voordat de val geheel gevuld is.

Waarom moet ik een plat stukje karton toevoegen?

Tal van andere insecten en wormen worden met de geur van het bier aangetrokken, en deze kunnen ook in de slakkenval komen. Het platte kartonnen stukje maakt het voor slakken gemakkelijker om binnen te komen, en moeilijker voor andere insecten.

Kan ik ook ander voedsel gebruiken dan bier?

Ja, je kunt in principe elk vloeibaar voedsel of drank gebruiken om de slakken naar de val te lokken. Je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken suikerwater of vruchtensap in plaats van bier.

Plaats een reactie