Wil jij duurzame keuzes maken in je huis en tuin? Dan mag een regenton eigenlijk niet ontbreken. In dit artikel delen we enkele tips voor de installatie, het gebruik en onderhoud van regentonnen. Ook lees je meer over de voordelen ervan. Het opvangen van regenwater levert je namelijk veel op.
Waarom een regenton gebruiken?
Het gebruik van een regenton heeft diverse voordelen. Om te beginnen is regenwater goed voor je planten (zowel binnen als buiten), omdat het geen kalk of mogelijke chemicaliën bevat. Daarnaast helpt een regenton om veel water en dus geld te besparen. Vooral in de droge zomerperiode heb je plezier van het opgevangen water! Het opvangen van regenwater helpt ook om de druk op het riool te verminderen bij hevige buien.
Juiste regenton kiezen
Er zijn verschillende soorten regentonnen beschikbaar, variërend in soort en formaat. Kies een regenton die past bij de grootte van jouw tuin en de hoeveelheid water die je wilt opvangen. Let erop dat de ton een deksel of leuke plantenbak aan de bovenkant heeft om het water schoon te houden. Bij Elho kun je een moderne regenton kopen die ook nog eens duurzaam is geproduceerd. Het is uitgevoerd met een handig kraantje om het regenwater eenvoudig af te tappen.
Installatie van de regenton
De installatie van een regenton is meestal niet lastig. Maak gebruik van de bijgeleverde handleiding om de montage op de juiste manier uit te voeren. In veel gevallen plaats je de regenton simpelweg onder een regenpijp zodat het water rechtstreeks in de ton stroomt. Daarnaast kun je gebruik maken van een vulautomaat. Dit zorgt ervoor dat de regenton niet overstroomt wanneer deze vol zit. Het belangrijkste aandachtspunt bij de installatie is de ondergrond: deze moet stevig en vlak zijn om te voorkomen dat de ton omvalt.
Gebruik van regenwater in de tuin
Je kunt het opgevangen regenwater op allerlei manieren gebruiken. Bijvoorbeeld om je gazon te bewateren, de planten te besproeien, je huisdieren water te geven of om de tuinmeubelen schoon te maken. Het is in veel gevallen zelfs mogelijk om een regenton aan te sluiten op een druppelsysteem om het onderhoud van je tuin nog eenvoudiger te maken.
Onderhoud van de regenton
Om ervoor te zorgen dat de regenton goed blijft werken, moet je het goed onderhouden. Maak de ton minimaal één keer per jaar grondig schoon om algengroei en ophoping van vuil te voorkomen. Controleer ook regelmatig of de vulautomaat, het kraantje en de aansluitingen niet verstopt zitten. In de winter kan het verstandig zijn om de regenton leeg te laten lopen om bevriezing en schade te voorkomen.
Wanneer je een passie hebt voor planten en tuinieren, dan loop je al snel aan tegen diverse parasieten, insecten, soorten onkruid en andere plaaggeesten die het tuinieren kunnen maken tot een vervelende klus. Ik heb daarom het blog Millium.nl in het leven geroepen. Dit moet een alomvattend bestrijdingsplatform worden waar iedereen informatie kan vinden voor het bestrijden van alle ongewenste dieren en planten.