Sering stekken

Sering stekken

Seringen zijn prachtige bloemen die een heerlijke geur verspreiden in je tuin. Het kweken van seringen kan echter prijzig zijn, vooral als je geen ervaring hebt en niet weet hoe je de planten moet vermeerderen. Gelukkig is het stekken van seringen relatief eenvoudig en kan het je veel geld besparen. In deze blog nemen we je mee door het proces van het stekken van seringen, zodat je straks je eigen seringen kunt kweken.

Welke sering kun je het beste stekken?

Er zijn veel soorten seringen, maar niet allemaal zijn ze geschikt om te stekken. De soort die het beste kan worden gestekt is de Syringa vulgaris. Dit is de gewone sering die je het meest ziet. Hij is het hele jaar door verkrijgbaar en is beschikbaar in verschillende kleuren, zoals roze, lila, paars en wit. Deze sering is ook eenvoudig te kweken.

Welke methode is het meest effectief?

Er zijn twee manieren om een ​​sering te stekken: stekken en afleggen. In dit artikel behandelen we de stekmethode. Deze methode is het meest effectief en relatief eenvoudig. Zorg ervoor dat je de stekken afsnijdt wanneer de plant in de groeifase is en wanneer de scheuten ongeveer 15 – 20 cm lang zijn.

Hoe stek je een sering?

1. Snijd de scheuten af ​​van de moederboom: zoek een 15 tot 20 centimeter lange scheut met minimaal drie knoppen. Snijd de scheut aan de onderkant onder een knooppunt af en verwijder de onderste bladeren.

2. Maak de stekken klaar voor beworteling: in plaats van onder een knooppunt, kan je ook een “hiel” laten zitten. Dit is een klein stukje van de oude stengel. Snijd een centimeter onder het knooppunt, schuin naar boven. Verwijder bladeren, maar laat er minstens twee bovenop.

3 Wortel hormone: Dompel de onderkant van de stekken in wortelhormoonpoeder, voorzichtig tikken om teveel poeder te verwijderen.

4. Plaats de stekken in de aarde: gebruik grond die gemengd is met een deel zand en een deel perliet of vermiculiet. Plant ze tot het eerste knooppunt in de grond. Zorg ervoor dat je de grond goed rond de stekken aandrukt.

5. Bedek de stekken: Doe een plastic zak over de stekken om een ​​mini-kas te creëren. Dit zorgt voor een hoge luchtvochtigheid die nodig is voor beworteling. Zet de stekken op een warme, goed verlichte plaats.

6. Verzorgen van de stekken: Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Open de zak om overtollig vocht te laten verdampen. Zodra er nieuwe groei zichtbaar is, mag de zak verwijderd worden.

Veelgestelde vragen over het stekken van de sering

1. Wanneer is de beste tijd om een ​​sering te stekken?
De beste tijd om een ​​sering te stekken is in het voorjaar, zodra het groeiseizoen begint.

2. Hoe lang duurt het voordat een gestekte sering groeit?
Een gestekte sering kan binnen twee tot drie jaar bloeien, afhankelijk van de verzorging.

3. Wat is de meest effectieve manier om voor de gestekte sering te zorgen?
Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet te nat. Plaats de stekken op een warme, goed verlichte plaats en haal de plastic zak eraf zodra nieuwe groei zichtbaar is.

Conclusie

Seringen zijn prachtige bloemen, maar ze kunnen ook prijzig zijn om te kopen. Door ze te stekken, kun je geld besparen en je eigen seringen kweken. Het proces van stekken is eenvoudig, maar het vergt wel de nodige aandacht en verzorging. Door de stappen te volgen die we in deze blog hebben beschreven, kan je binnen enkele jaren genieten van jouw eigen seringen.

Plaats een reactie