Schefflera stekken

Zodra je op zoek gaat naar manieren om je plantencollectie uit te breiden, zul je al gauw stuiten op de term ‘stekken’. Het stekken van planten klinkt misschien ingewikkeld, maar in feite is het een simpel en doeltreffend proces om snel nieuwe planten te kweken. In deze blog gaan we dieper in op het stekken van een specifieke plant: de schefflera. Een schefflera behoort tot de familie van de Araliaceae en wordt ook wel de ‘parapluplant’ genoemd vanwege zijn karakteristieke bladeren. Het stekken van een schefflera is een gemakkelijke manier om snel nieuwe planten te kweken en het kan worden gedaan door middel van bladstekken of stengelstekken.

Het middenstuk:

Voordat we beginnen met het stekproces, is het belangrijk om te weten welke schefflera het beste gestekt kan worden. De Schefflera Arboricola is het meest geschikt om te stekken, omdat deze plant snel wortels vormt en gemakkelijk nieuwe bladeren ontwikkelt.

Nu we weten welke schefflera het beste gestekt kan worden, kunnen we beginnen met het selecteren van de juiste stekken. Stengelstekken moeten minstens 5 cm lang zijn en bevatten minstens 2 sets bladeren. Bladstekken moeten minstens 10 cm lang zijn en bevatten minstens 3 sets bladeren. Het is belangrijk om te zorgen dat alle bladeren volledig intact zijn en dat er geen tekenen zijn van schade.

Vervolgens kunnen we beginnen met het stekken van de schefflera. Plaats de stengelstek of bladstek in een glas of bakje met water. De waterlijn moet net onder de basis van de stek liggen en er moeten minstens 2 sets bladeren boven de waterlijn zichtbaar zijn. Het water moet regelmatig worden ververst om ervoor te zorgen dat het schoon blijft en de stek niet gaat rotten.

Wanneer de wortels binnen een paar weken beginnen te groeien, is het tijd om de stek over te plaatsen naar een pot met potgrond. Gebruik een pot met drainage gaten en vul deze met een mengsel van potgrond en perliet om de afwatering te optimaliseren. Plant de stek zodanig dat de basis net onder de potgrond zit.

Het slot:

Nu we weten hoe we een schefflera moeten stekken en hoe we de stekken moeten planten, is het ook belangrijk om te weten hoe we ze moeten verzorgen. Zorg ervoor dat de stekken worden geplaatst op een lichte plek, maar uit de directe zon. Houd de bodem vochtig, maar niet te nat, om de groei te bevorderen. Mest de stekken om de paar weken met een zachte meststof om de groei te stimuleren.

Veelgestelde vragen:

1. Kunnen alle soorten schefflera worden gestekt?

Nee, het wordt aanbevolen om alleen de Schefflera Arboricola te stekken.

2. Moet ik de stekken besproeien?

Nee, het is niet nodig om de stekken te besproeien. Door ze in vochtige omstandigheden te houden, hoef je ze niet extra te besproeien.

3. Hoe lang duurt het voordat de stekken volgroeid zijn?

Het kan enkele maanden tot een jaar duren voordat de stekken volledig zijn uitgegroeid. Belangrijk is om ze tijdens deze periode goed te verzorgen en regelmatig te bemesten.

Het stekken van schefflera’s is een leuke manier om snel nieuwe planten te kweken en je collectie uit te breiden. Zolang je zorgt voor de juiste omstandigheden en regelmatig bemest, kunnen je schefflera’s uitgroeien tot prachtige volwassen planten.

Plaats een reactie