Schaduw planten

Schaduw planten zijn planten die goed gedijen in gebieden met weinig licht. Dit kan bijvoorbeeld onder bomen zijn of binnen in kamers met weinig ramen. Schaduw planten zijn niet alleen belangrijk voor het verfraaien van een ruimte, maar kunnen ook de luchtkwaliteit verbeteren en zelfs stressverlagend werken. In dit artikel gaan we dieper in op schaduw planten, hun eigenschappen en hoe je ze het beste kunt verzorgen.

Eigenschappen van schaduw planten

Schaduw planten zijn zo ontworpen dat ze zich kunnen aanpassen aan gebieden met weinig licht. Ze hebben over het algemeen bredere, dunnere bladeren, omdat dikkere, grotere bladeren meer zonlicht opnemen. Verder hebben veel schaduw planten een lagere groeisnelheid en minder water nodig dan zonminnende planten, omdat ze minder energie nodig hebben om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen.

Voordelen van schaduw planten

Het grootste voordeel van schaduw planten is dat ze gedijen in gebieden waar andere planten niet kunnen groeien. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld in kamers zonder ramen kunnen worden gebruikt om lucht te zuiveren en de kamer een groenere uitstraling te geven. Verder kunnen schaduw planten de luchtkwaliteit verbeteren door de lucht te zuiveren van bepaalde gifstoffen. Uit een studie van NASA is bijvoorbeeld gebleken dat de vredeslelie (Spathiphyllum wallisii) effectief is in het verwijderen van formaldehyde uit de lucht.

Bovendien hebben schaduw planten mogelijk een positief effect op het welzijn van mensen. Een studie uit 2010 wees uit dat planten in kantoren het gevoel van welzijn en tevredenheid van werknemers vergroten.

Populaire schaduw planten

Er zijn diverse soorten schaduw planten die populair zijn. Enkele voorbeelden zijn:

– Lepelplant (Spathiphyllum) – een groenblijvende plant met witte of roze bloemen die zowel binnen als buiten kan worden gebruikt. De plant zuivert de lucht van formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen.
– Vetplant (Sansevieria trifasciata) – een sierlijke plant met dikke, gevlekte bladeren die weinig water nodig heeft. De vetplant zuivert de lucht van formaldehyde en benzeen.
– Varen (Asplenium) – een plant met gevederde bladeren die goed gedijt in gebieden met weinig licht. Varens zuiveren de lucht van formaldehyde en xyleen.
– Kroonluchterplant (Hoya) – een plant met stervormige bloemen die goed groeit in schaduwrijke gebieden. De kroonluchterplant zuivert de lucht van formaldehyde en benzeen.

Verzorging van schaduw planten

Schaduw planten zijn over het algemeen makkelijker te verzorgen dan zonminnende planten, maar er zijn enkele dingen waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om de plant in de juiste potgrond te plaatsen, omdat schaduw planten over het algemeen meer water vasthouden. Gebruik daarom een potgrond die vochthoudend is, maar niet snel water vasthoudt.

Verder hebben schaduw planten minder water nodig dan zonminnende planten. Controleer daarom regelmatig of de grond nog vochtig is voordat je water geeft. In de winter hebben schaduw planten nog minder water nodig, dus pas de watergift aan aan de omstandigheden.

Tot slot hebben schaduw planten meestal minder voedingsstoffen nodig dan zonminnende planten. Geef dus niet te veel meststoffen, want dit kan schadelijk zijn voor de plant.

Conclusie

Schaduw planten zijn een mooie toevoeging aan elke ruimte en hebben als extra voordeel dat ze de luchtkwaliteit verbeteren. Dankzij hun aanpassingsvermogen gedijen ze goed in donkere gebieden en zijn ze relatief makkelijk te verzorgen. Door schaduw planten in huis te plaatsen, kun je bijdragen aan een gezondere, groenere en meer ontspannen omgeving.

Plaats een reactie