Rozen zijn prachtige bloemen die in vrijwel elke tuin niet misstaan. De geur, kleur en vorm maken deze planten dan ook zeer geliefd. Wil je de rozenstruiken in je tuin vermeerderen of bijvoorbeeld een specifieke soort rozen in je tuin hebben, dan kan je er ook voor kiezen om rozen te stekken. Door een stek te nemen van een bestaande rozenstruik kan je een nieuwe plant creëren die dezelfde eigenschappen heeft als de ouderstruik. In deze blog leg ik je uit hoe je het beste rozen kan stekken.
Het stekken van rozen kan het beste gebeuren wanneer de moederplant nog niet in bloei staat. Het voorjaar, dus april en mei, is de beste periode om te stekken. Kies een gezonde tak van ongeveer 30 cm lang die aan de moederplant zit en knip deze af. Haal alle bladeren van de tak af, behalve de bovenste twee. Snijd de onderkant van de stek schuin af en verwijder de doornen. Je kan één grote stek nemen of twee kleinere stekken uit één stuk snijden.
Zet de stek(ken) in een mengsel van potgrond en zand. Maak een geul in de grond en zet de stekken daar zo’n tien centimeter diep in. Druk de grond goed aan en geef water. Zorg er wel voor dat de stekken niet te nat staan, want dat kan wortelrot veroorzaken. Plaats de stekken op een plekje in de tuin waar ze voldoende zonlicht krijgen, maar niet in de felle middagzon.
Het duurt ongeveer drie tot vier weken voordat de stekken wortels krijgen. Plant de stekken pas uit wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn. Dat kan meestal in september of oktober. Graaf voor elke stek een gat en zet de plantjes daarin. Maak de grond rondom de plantjes goed los en druk deze stevig aan. Vergeet ook niet om de aarde rondom de plantjes flink te begieten.
Sommige rozensoorten worden sneller wortel dan andere soorten. Het stekken van wilde rozen geeft bijvoorbeeld vaak het beste resultaat. Als je niet zeker weet welke soort rozenstruik je hebt, kan je het beste wachten tot er nieuwe scheuten aan de plant verschijnen. Stroop dan voorzichtig de bast van de scheut af en bekijk of het groene hout van de scheut buigzaam is. Als dat zo is, kan je de takjes probleemloos stekken. Is de tak niet buigzaam, dan is de kans op succes wat kleiner.
Vergeet niet dat het bij het stekken vooral belangrijk is om geduld te hebben. Het kan soms even duren voordat de stekken wortels hebben gekregen en ze dus verplant kunnen worden. Het is ook belangrijk om de stekken gedurende het stekproces goed te verzorgen. Geef ze voldoende water, maar zorg dat ze niet te nat staan. Vooral in de zomer kan het nodig zijn om de stekken extra water te geven, omdat de grond sneller uitdroogt. Houd ook ongedierte goed in de gaten en behandel dit met speciale middelen.
Veelgestelde vragen
1. Kan ik ook in de herfst rozen stekken?
Ja, dat kan. Het nadeel is wel dat de stekken dan pas in de lente uitgeplant kunnen worden en dat het dus langer duurt voordat je resultaat ziet.
2. Hoe weet ik welke soort rozenstruik ik heb?
Je kan hiervoor het beste de bloem, het blad en de takken bestuderen en vergelijken met foto’s van verschillende rozensoorten die er op internet te vinden zijn.
3. Voorkomt het wegnemen van alle bladeren van de stengels niet dat de stekken geen voedsel meer krijgen om te groeien?
Nee, want de stekken halen hun voedsel uit de suikers die nog in de steel aanwezig zijn. Door alle bladeren af te snijden, dwing je de stekken om nieuwe wortels te maken en dat is juist wat we willen.
Veelgestelde vragen
Kan ik ook in de herfst rozen stekken?
Ja, dat kan. Het nadeel is wel dat de stekken dan pas in de lente uitgeplant kunnen worden en dat het dus langer duurt voordat je resultaat ziet.
Hoe weet ik welke soort rozenstruik ik heb?
Je kan hiervoor het beste de bloem, het blad en de takken bestuderen en vergelijken met foto's van verschillende rozensoorten die er op internet te vinden zijn.
Voorkomt het wegnemen van alle bladeren van de stengels niet dat de stekken geen voedsel meer krijgen om te groeien?
Nee, want de stekken halen hun voedsel uit de suikers die nog in de steel aanwezig zijn. Door alle bladeren af te snijden, dwing je de stekken om nieuwe wortels te maken en dat is juist wat we willen.
Wanneer je een passie hebt voor planten en tuinieren, dan loop je al snel aan tegen diverse parasieten, insecten, soorten onkruid en andere plaaggeesten die het tuinieren kunnen maken tot een vervelende klus. Ik heb daarom het blog Millium.nl in het leven geroepen. Dit moet een alomvattend bestrijdingsplatform worden waar iedereen informatie kan vinden voor het bestrijden van alle ongewenste dieren en planten.