Pruikenboom snoeien

Pruikenboom snoeien

Als je een pruikenboom in je tuin hebt, dan ben je vast wel bekend met de schoonheid en gratie van deze boom. Het kan echter lastig zijn om ervoor te zorgen dat de boom er op zijn best uitziet en gezond blijft. Een belangrijk onderdeel hiervan is het snoeien van de pruikenboom. In dit artikel bespreken we hoe je jouw pruikenboom kunt snoeien en waar je op moet letten.

Wat is een pruikenboom?

Eerst en vooral, wat is een pruikenboom? Deze boom staat ook wel bekend als de Cotinus coggygria en is inheems in Zuid-Europa en West-Azië. De pruikenboom is een bladverliezende boom die zijn naam dankt aan de pluimen van bloesems die lijken op pruiken. Deze bloesems verschijnen in het voorjaar en in de zomer gevolgd door de ontwikkeling van de bladeren.

Wanneer een pruikenboom snoeien?

Een pruikenboom snoeien kan het hele jaar door, maar het is afhankelijk van wat je precies wil bereiken. De meeste mensen snoeien pruikenbomen echter in de late winter of vroege lente. Dit is de beste tijd om de boom in goede gezondheid te houden en de bloei te bevorderen.

Waarom moet je een pruikenboom snoeien?

Het snoeien van een pruikenboom kan verschillende doelen hebben. Ten eerste kan het helpen om de groei van de takken te beheersen. Pruikenbomen kunnen vrij groot worden en kunnen takken krijgen die buiten proportie zijn. Snoeien helpt de boom om zijn vorm te behouden en vermindert de hoeveelheid dood hout.

Daarnaast kan snoeien zorgen voor meer licht in de boom zelf en in de rest van de tuin. Het zorgt ervoor dat de pruikenboom meer energie richting gezonde takken stuurt en minder richting de takken die afsterven. Dit zorgt weer voor een gezondere boom waarbij de takken minder snel afbreken bij harde wind.

Hoe een pruikenboom snoeien?

Nu we weten waarom we de pruikenboom moeten snoeien en wanneer de beste tijd daarvoor is, is het tijd om te kijken hoe we het snoeien het beste kunnen aanpakken. Hieronder een aantal handige stappen die je kunt volgen.

Stap 1: Deel de boom op in secties

Het eerste wat je moet doen is de pruikenboom opdelen in secties. Dit helpt je om een beter beeld te krijgen van de verschillende takken en delen van de boom.

Stap 2: Verwijder de dode takken

De dode takken zijn de eerste die je moet verwijderen. Deze takken trekken onnodig energie weg van de rest van de boom. Verwijder dode takken zo dicht mogelijk bij de stam als je kunt om te voorkomen dat er uitsteeksels achterblijven. Dit kan schimmels en insecten aantrekken.

Stap 3: Verwijder takken die de boom te groot maken

Een pruikenboom kan vrij groot worden, maar het is niet altijd even mooi als de boom te groot wordt. Verwijder daarom takken die te groot zijn of die een onnatuurlijke vorm hebben.

Stap 4: Snijd takken die de boom overbelasten

De pruikenboom kan veel takken hebben die kruisen. Dit is goed om te vermijden, zeker als deze tegen of over elkaar schuren. Snoei de takken weg om blessures en genezing in de boom te bevorderen.

Stap 5: Verwijder nieuwe scheuten

Als je de pruikenboom in de lente snoeit dan kan het zijn dat er nieuwe scheuten ontstaan. Deze moet je tijdens het snoeien van de pruikenboom in de zomer verwijderen want anders gebruik je energie op een manier die je niet wilt.

Stap 6: Maak een veilige afwerking

Maak de schade schoon en knip de takken haaks voor een mooie afwerking. Probeer zo min mogelijk in de bast te snijden. Dit kan schadelijk zijn voor de boom.

Veelgestelde vragen

Wat is een pruikenboom?

Een pruikenboom staat ook wel bekend als de Cotinus coggygria en is inheems in Zuid-Europa en West-Azië. De pruikenboom is een bladverliezende boom die zijn naam dankt aan de pluimen van bloesems die lijken op pruiken.

Wanneer een pruikenboom snoeien?

Een pruikenboom snoeien kan het hele jaar door, maar de beste tijd is in de late winter of vroege lente om de boom in goede gezondheid te houden en de bloei te bevorderen.

Waarom moet je een pruikenboom snoeien?

Het snoeien van een pruikenboom helpt om de groei van de takken te beheersen, de vorm van de boom te behouden, meer licht in de boom en tuin te brengen, en de boom gezonder te maken.

Hoe een pruikenboom snoeien?

Stap 1: Deel de boom op in secties. Stap 2: Verwijder de dode takken. Stap 3: Verwijder takken die de boom te groot maken. Stap 4: Snijd takken die de boom overbelasten. Stap 5: Verwijder nieuwe scheuten. Stap 6: Maak een veilige afwerking.

Is een pruikenboom geschikt voor kleine tuinen?

Omdat men graag een pruikenboom als kleine boom koopt, zal de plant in kleine tuinen worden gehouden. U moet er echter rekening mee houden dat de pruikenboom sterk groeit en relatief groot wordt. Als u de pruikenboom snoeit en op de juiste manier stut, kan deze ook in kleine tuinen worden gehouden.

Mijn pruimenboom bloeit niet, wat moet ik doen?

Als uw pruikenboom niet bloeit, kan snoeien alles helpen. Snoei de boom in de vroege lente en verwijder dode takken en kruisende takken. U kunt ook de takken snoeien die groter zijn dan de rest van de boom.

Hoe moet ik mijn pruikenboom water geven?

Pruikenbomen mogen niet uitdrogen; daarom moet je ze regelmatig bewateren, vooral tijdens periodes van extreme droogte of warmte.

Kan ik mijn pruikenboom snoeien in de herfst?

Het is beter om uw pruikenboom niet te snoeien in de herfst. Het snoeien van uw boom in de herfst kan ervoor zorgen dat hij kwetsbaarder wordt voor schadelijke insecten en ziekten.

Hoe groot wordt een pruikenboom?

Een volwassen pruikenboom kan tot 7 meter hoog worden en 5 meter breed worden. Het is belangrijk om de grootte in de gaten te houden en hem zo nodig te snoeien om de grootte te beheersen.

Plaats een reactie