Plat kweken

Plat kweken

Plat, ook wel bekend als tongschar, is een platvis die voornamelijk langs de kust van Europa wordt gevangen. Het is een populaire vissoort om te eten vanwege het malse en sappige vlees en de milde smaak. Het kweken van plat is echter een uitdaging vanwege de hoge eisen die de vis stelt aan zijn omgeving. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van het kweken van plat en geven we tips voor een succesvolle kweek.

Hoe ziet het kweken van plat eruit?

Het kweken van plat begint met het verkrijgen van de juiste broedstock. Dit zijn volwassen vissen die worden gebruikt om eitjes en spermacellen te produceren voor de kweek. Nadat de eitjes zijn bevrucht, komen de larven uit en deze worden enkele dagen in zeewater gehouden voordat ze worden overgebracht naar een opfokfaciliteit.

In de opfokfaciliteit worden de platvislarven in tanks gehouden met zeewater dat is behandeld om de juiste omstandigheden te creëren. Het water moet een constante temperatuur hebben tussen de 16 en 20 graden Celsius en de pH-waarde moet tussen de 7,5 en 8,5 liggen. Daarnaast is het belangrijk om goede filtratie te hebben in de tanks om het water schoon te houden.

Na ongeveer drie maanden worden de kleine platvissen overgebracht naar grotere tanks waar ze verder kunnen groeien. Hier worden ze gevoed met een dieet van kleine visjes en schaaldieren. De platvissen worden doorgaans ongeveer een jaar oud voordat ze klaar zijn om te worden verkocht voor consumptie.

Belangrijke factoren bij het kweken van plat

Een van de belangrijkste factoren bij het kweken van plat is het water. De vis houdt van schoon water met de juiste temperatuur en pH-waarde. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor goede filtratie om het water schoon te houden en te voorkomen dat bacteriën en ziektes zich verspreiden.

Een ander belangrijk aspect is de voeding. Platvissen hebben een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten en vetten om goed te kunnen groeien. Ze kunnen worden gevoed met kleine visjes en schaaldieren zoals garnalen, mosselen en krabben. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen voeding en waterkwaliteit, omdat te veel voeding het water kan vervuilen en kan leiden tot problemen met de gezondheid van de vissen.

Daarnaast is het belangrijk om de vissen in de gaten te houden en regelmatig te controleren op tekenen van ziekte of stress. Als een platvis stress ervaart, kan dit leiden tot problemen met de groei en de kwaliteit van het vlees.

Conclusie

Het kweken van plat is een uitdagende maar belonende onderneming. Het is belangrijk om te zorgen voor goede omstandigheden en voeding om gezonde, sappige platvissen te produceren. Door regelmatig te controleren op tekenen van ziekte en stress en het minimaliseren van het gebruik van antibiotica en chemicaliën kan plat kweken duurzaam zijn en bijdragen aan een gezondere visindustrie.

Veelgestelde vragen

Is het kweken van plat duurzaam?

Het kweken van plat kan duurzaam zijn als het op de juiste manier wordt gedaan.

Kan plat worden gekweekt in open zee?

Ja, plat kan worden gekweekt in open zee in kooien.

Hoe lang duurt het voordat platvissen klaar zijn voor consumptie?

Platvissen worden doorgaans ongeveer een jaar oud voordat ze klaar zijn om te worden verkocht voor consumptie.

Plaats een reactie