Planten terrarium

Planten terrarium

Heb je ooit gehoord van een planten terrarium? Het is een gesloten ecosysteem waarin planten kunnen groeien zonder dat er veel onderhoud voor nodig is. Het is een perfecte oplossing voor iedereen die geen groene vingers heeft, maar wel graag planten in huis wil hebben. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over het maken en onderhouden van een planten terrarium.

Wat is een Planten Terrarium?

Een planten terrarium is een gesloten ecosysteem in een glazen pot of container. Het is een miniatuur tuin waarin planten kunnen groeien zonder dat er veel onderhoud nodig is. Het creëert een eigen microklimaat, waarin de plant en het waterdampcirculatie systeem elkaar helpen om te overleven. Dit maakt het een perfecte oplossing voor mensen die niet genoeg tijd hebben of niet zo goed zijn in het verzorgen van planten.

Stap voor Stap gids bij het Maken van een Planten Terrarium

Stap 1: Kies de Pot

Het eerste wat je nodig hebt, is een geschikte pot. Glas is de beste keuze, omdat het licht doorlaat en het planten terrarium er mooi uitziet. Kies een pot die groot genoeg is om je planten in te laten groeien. Afhankelijk van de grootte van je pot, kun je ook meerdere planten in één terrarium plaatsen.

Stap 2: Maak een Laag van Grind of Kiezels

Voordat je de aarde in de pot doet, moet er een laag grind of kiezels op de bodem worden gelegd. Dit zorgt voor een goede drainage en voorkomt dat de wortels van je planten nat worden.

Stap 3: Voeg Potgrond Toe

Voeg daarna de potgrond toe aan de pot. Een laag van 2-3 centimeter is voldoende voor de meeste planten. Maak de aarde evenredig en druk de aarde een beetje aan, zodat het stabiel is.

Stap 4: Kies Welke Planten Je Wilt Gebruiken

Kies nu de planten die je wilt gebruiken voor je planten terrarium. Kies planten met verschillende groottes en vormen om het terrarium er interessanter uit te laten zien. Het is ook belangrijk om rekening te houden met hun groeiomstandigheden. Kies planten die het goed doen in een vochtige omgeving.

Stap 5: Begin met Planten

Begin met planten! Maak een gat in de aarde en haal de planten uit hun pot. Schud de aarde voorzichtig van de wortels en plaats de planten in de aarde. Bedek de wortels met aarde en druk de aarde zachtjes aan.

Stap 6: Voeg Decoraties Toe

Voeg ten slotte decoraties toe aan je planten terrarium. Dit kunnen stenen, schelpen, stukjes hout of andere decoraties zijn die bijdragen aan het uiterlijk.

Onderhoud van een Planten Terrarium

Nu de planten in je terrarium zitten, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

Tip 1: Zet je Terrarium op de Juiste Plek

Zet je planten terrarium op een plek waar het licht wordt gefilterd en uit de buurt van direct zonlicht. De meeste planten hebben indirect licht nodig om te gedijen.

Tip 2: Water Geven

Giet niet teveel water in het terrarium. Een water geven per ongeveer twee weken is voldoende. De pot zelf zorgt voor een vochtig klimaat, waardoor de planten niet zoveel water nodig hebben.

Tip 3: Geef de Planten Genoeg Lucht

Als je merkt dat er veel condensatie op de ramen van de pot is, betekent dit dat er teveel vocht in de pot zit. Verwijder de deksel van de pot om lucht binnen te laten zodat de overtollige condensatie kan verdampen.

Tip 4: Snoeien

Snoei de planten indien nodig en haal de dode bladeren weg. Dit houdt je planten gezond en fris.

Veelgestelde Vragen over Planten Terrariums

1. Hoe lang gaat een planten terrarium mee?

Een planten terrarium gaat meestal 2-3 jaar mee, afhankelijk van de grootte van het terrarium en de planten die erin zitten.

2. Kun je cactussen in een planten terrarium plaatsen?

Cactussen gedijen niet goed in vochtige omstandigheden, dus het is niet verstandig om ze in een planten terrarium te plaatsen.

3. Moet ik mijn planten terrarium bemesten?

Het is meestal niet nodig om je planten terrarium te bemesten. De aarde zit al vol met voedingstoffen en de planten krijgen genoeg voedingsstoffen uit hun eigen afval.

4. Kan ik meer dan één soort plant in een terrarium plaatsen?

Ja, je kunt meerdere planten in je planten terrarium plaatsen. Het is zelfs aan te raden om verschillende soorten te hebben, om jouw terrarium er interessanter uit te laten zien.

5. Kan ik mijn planten terrarium verplaatsen?

Ja, het is mogelijk om je planten terrarium te verplaatsen, maar zorg ervoor dat je het niet te vaak doet. De planten in het terrarium kunnen gestrest raken van veranderingen in de omgeving.

Veelgestelde vragen

Wat is een planten terrarium?

Een planten terrarium is een gesloten ecosysteem waarin planten kunnen groeien zonder veel onderhoud nodig te hebben.

Hoe maak je een planten terrarium stap voor stap?

Stap 1: Kies de pot, stap 2: Maak een laag van grind of kiezels, stap 3: Voeg potgrond toe, stap 4: Kies welke planten je wilt gebruiken, stap 5: Begin met planten, stap 6: Voeg decoraties toe.

Hoe onderhoud je een planten terrarium?

Zet je terrarium op de juiste plek met indirect licht, geef niet teveel water, zorg voor genoeg lucht en snoei indien nodig.

Hoe lang gaat een planten terrarium mee?

Een planten terrarium gaat meestal 2-3 jaar mee, afhankelijk van de grootte en planten.

Kun je cactussen in een planten terrarium plaatsen?

Nee, cactussen gedijen niet goed in vochtige omstandigheden.

Moet ik mijn planten terrarium bemesten?

Het is meestal niet nodig om je planten terrarium te bemesten.

Kan ik meer dan één soort plant in een terrarium plaatsen?

Ja, je kunt meerdere planten in je planten terrarium plaatsen.

Kan ik mijn planten terrarium verplaatsen?

Ja, het is mogelijk om je planten terrarium te verplaatsen, maar doe dit niet te vaak.

Plaats een reactie