Pinda kweken

Pinda kweken

Pinda’s zijn heerlijke gezonde noten die gebruikt kunnen worden voor ontbijt, lunch, diner en zelfs voor tussendoortjes. Het kweken van pinda’s kan echter lastig zijn en vereist enige kennis van de juiste grond, het planten, het onderhouden en oogsten. In dit artikel zullen we daarom alles bespreken wat je moet weten over het kweken van pinda’s, vanaf de juiste grondkeuze tot aan het oogsten van de noten.

Grond

Pinda’s hebben een warm klimaat nodig en kunnen het beste gekweekt worden in gebieden waar de gemiddelde temperatuur tussen de 27 en 32 graden Celsius ligt. Daarnaast hebben ze een vruchtbare, lichte en goed doorlatende grond nodig met een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,0. Het kweken van pinda’s op zware, kleverige of natte grond zal niet succesvol zijn, omdat de zaden zullen rotten of niet zullen ontkiemen.

Planten

Wanneer je wilt beginnen met het planten, is het belangrijk om te weten dat pinda’s het beste geplant kunnen worden in de lente of in het begin van de zomer. Je kunt de pinda’s het best planten op een diepte van ongeveer 5 cm. Zorg ervoor dat de planten minstens 10 cm uit elkaar staan, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien en niet concurreren om voedingsstoffen. Pinda’s hebben ook een goed ontwikkelde wortelstelsel nodig, dus de grond moet goed bewerkt worden om de bodem los te maken.

Onderhoud

Pinda’s hebben veel water nodig, vooral tijdens de periode dat ze bloeien en vrucht dragen. Het is daarom belangrijk om regelmatig water te geven, zodat de grond vochtig blijft. Let wel op dat je niet te veel water geeft, want pinda’s kunnen niet goed tegen wateroverlast. Gebruik bij het bemesten van de grond een organische meststof en voeg ook kaliummeststof toe om de ontwikkeling van de plant te bevorderen.

Oogsten

Wanneer je de planten ongeveer drie tot vijf maanden hebt laten groeien, zul je merken dat de bladeren beginnen te verwelken en de vruchten klaar zijn om geoogst te worden. Dan is het tijd om de pinda’s te oogsten. Het oogsten van pinda’s kan een beetje tijdrovend zijn, omdat het nodig is om de planten uit de grond te halen, maar het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan om de pinda’s niet te beschadigen. Laat de pinda’s vervolgens 1-2 weken in de zon drogen.

Conclusie

Het kweken van pinda’s kan dankzij de juiste kennis en verzorging een heerlijke toevoeging aan je eigen tuin of moestuin zijn. Zorg bij het kweken van pinda’s voor een warm klimaat, een vruchtbare grond, regelmatig water geven en het gebruik van organische meststoffen. Wanneer je de planten hebt laten groeien en de bladeren beginnen te verwelken, is het tijd om de pinda’s te oogsten en te laten drogen voordat je kunt genieten van je eigen gekweekte pinda’s.

Veelgestelde vragen

Waar komen pinda's oorspronkelijk vandaan?

Pinda's komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar worden nu wereldwijd gekweekt.

Hoeveel pinda's groeien er aan een enkele plant?

Een enkele pinda plant kan ongeveer 20-30 pinda's produceren.

Moet ik mijn pinda's binnen of buiten kweken?

Pinda's moeten buiten gekweekt worden, omdat ze veel zonlicht nodig hebben.

Zijn pinda's allergisch?

Ja, pinda's kunnen zeer allergische reacties veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor pinda-allergie.

Hoe moet ik pinda's opslaan?

Pinda's moeten op een koele en droge plaats worden bewaard om te voorkomen dat ze vochtig worden en beschimmelen.

Plaats een reactie