Physalis kweken

Physalis, ook wel bekend als de lampionplant of goudbes, is een exotische vrucht die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Het kweken van deze plant is de laatste jaren steeds populairder geworden in de tuinwereld vanwege de decoratieve uitstraling van de lantaarnachtige bloemen en de heerlijke zoete smaak van de vruchten.

Het kweken van physalis is gemakkelijk, maar vereist enige zorg en aandacht. In dit artikel zullen we de basisstappen bespreken die nodig zijn om met succes physalis te kweken, evenals enkele veelgestelde vragen beantwoorden over het kweken van deze exotische vrucht.

Stap 1: Zorg voor het plantbed
Physalis zaait zichzelf meestal gemakkelijk uit, maar als u op zoek bent naar een betere opbrengst en kwaliteit van de vruchten, kunt u het beste beginnen met het planten van zaailingen. De beste tijd om te beginnen met zaaien is in de lente, ongeveer 6-8 weken voor de laatste vorst. Begin met het voorbereiden van een geschikt plantbed door het verwijderen van alle onkruid en het losmaken van de grond. Gebruik compost of turf om de grond te verrijken en de waterdoorlatendheid te verbeteren.

Stap 2: Zaaien van Physalis
Zaai de zaailingen ongeveer 6-8 weken voor de laatste vorst en plant ze in een goed gedrenkte, goed doorlatende grond. De zaailingen moeten ongeveer 5-7,5 cm uit elkaar worden geplaatst en ongeveer 0,5 cm diep worden geplant. Bedek de zaailingen met een dun laagje grond en maak deze goed nat. Zet de planten op een zonnige plaats met een goede luchtcirculatie.

Stap 3: Onderhoud van Physalis
Water de planten regelmatig en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Physalis heeft een constante toevoer van water nodig, vooral tijdens vruchtzetting en warm weer. Geef de planten ook regelmatig voedingsstoffen en meststoffen om de groei te stimuleren en de juiste zuurgraad van de grond te behouden. Verwijder regelmatig dode bladeren en stengels om een goede luchtcirculatie te bevorderen.

Stap 4: Oogsten van Physalis
Physalis-fruit is rijp wanneer de lampionachtige bloem is verkleurd naar geel, oranje of rood. Pluk het fruit wanneer het volledig rijp is. De vruchten worden zoeter als ze volledig rijp zijn en zijn het lekkerst wanneer ze vers worden gegeten.

Veelgestelde vragen over het kweken van Physalis:

Q: Kan ik physalis kweken in een container?
A: Ja, physalis kan worden gekweekt in een container, zorg er wel voor dat deze groot genoeg is om de groei van de plant te ondersteunen en de grond goed gedraineerd is.

Q: Hoeveel water heeft physalis nodig?
A: Physalis heeft een constante toevoer van water nodig, vooral tijdens vruchtzetting en warm weer. Geef de planten regelmatig water en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat.

Q: Wanneer moet ik physalis oogsten?
A: Physalis-fruit is rijp wanneer de lampionachtige bloem is verkleurd naar geel, oranje of rood. Pluk het fruit wanneer het volledig rijp is.

Q: Wanneer moet ik physalis zaaien?
A: Het beste moment om physalis te zaaien is in de lente, ongeveer 6-8 weken voor de laatste vorst.

Q: Moet ik de grond aanvullen met voedingsstoffen en meststoffen?
A: Ja, geef de planten regelmatig voedingsstoffen en meststoffen om de groei te stimuleren en de juiste zuurgraad van de grond te behouden.

Conclusie:
Het kweken van physalis is een gemakkelijke en leuke manier om deze exotische vrucht in uw eigen tuin te krijgen. Zorg ervoor dat u de basisstappen volgt om succesvol de plant te kweken, inclusief het planten van zaailingen, regelmatige bewatering, bemesting en het oogsten van de vruchten wanneer deze volledig rijp zijn. Door deze stappen te volgen, kunt u genieten van heerlijke physalis-fruit direct uit uw tuin.

Plaats een reactie