Pastinaak kweken

Pastinaak kweken

Pastinaak is een heerlijke, zoete en licht nootachtige groente die steeds populairder wordt in de Nederlandse keuken. Het is een van de oudste en meest oorspronkelijke groenten van Europa. Het was zelfs zo geliefd dat het in de Romeinse tijd als een basisvoedsel werd beschouwd en zelfs als vervanging van aardappelen diende.

De pastinaak is vandaag de dag een relatief zeldzame groente, die je niet wekelijks tegenkomt in de plaatselijke supermarkt. Toch is het in principe niet heel moeilijk om zelf pastinaak te kweken. Hieronder vind je een aantal essentiƫle tips en adviezen voor het kweken van pastinaak.

Zaaien

Het zaaien van pastinaak kan het beste gebeuren in maart, april of begin mei, zodra de bodem warm genoeg is. Het zaad moet ongeveer 1-2 cm diep in de grond geplaatst worden en met een laagje aarde bedekt worden. Houd de grond vochtig zodat de zaden goed ontkiemen. Let op: het kan tot 3 weken duren voordat de pastinaak ontkiemt.

Standplaats

Pastinaak gedijt goed in een zonnige omgeving. Kies dus een plek in je tuin die minstens zes uur per dag zonlicht krijgt. De grond moet daarnaast goed gedraineerd zijn zodat de wortels niet te nat worden.

Bodemeisen

De bodem voor pastinaak moet luchtig, los en ondiep bewerkt zijn. De ideale pH-waarde is tussen 6,0 en 7,0. De bodem moet vruchtbaar zijn, maar het toevoegen van meststoffen of compost kan de wortel misvormen. Het is beter om de grond voor het zaaien te bemesten.

Water geven

Het is belangrijk om de pastinaak goed water te geven. Houd de bodem constant vochtig, de wortel houdt niet van droogte. Geef wel matig water in de laatste weken van de groei, zodat de wortels niet gaan rotten.

Oogsten

Pastinaken kunnen worden geoogst van oktober tot en met maart. Het is aan te raden om te wachten tot de temperatuur rond het vriespunt ligt, omdat dit zorgt voor een zoetere en smakelijkere wortel. Gebruik bij het oogsten een vork of schoffel om de wortel voorzichtig uit de grond te trekken. Bewaar de wortels op een koele, droge en donkere plaats.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste plaats om pastinaak te zaaien?

Pastinaak gedijt het beste in een zonnige omgeving met minstens zes uur zonlicht per dag.

Wanneer is de beste tijd om pastinaak te zaaien?

Het zaaien van pastinaak kan het beste gebeuren in maart, april of begin mei, zodra de bodem warm genoeg is.

Hoeveel water heeft pastinaak nodig?

Het is belangrijk om de pastinaak goed water te geven en de bodem constant vochtig te houden. Geef matig water in de laatste weken van de groei.

Wanneer kan ik pastinaak oogsten?

Pastinaken kunnen worden geoogst van oktober tot en met maart. Het is aan te raden om te wachten tot de temperatuur rond het vriespunt ligt, omdat dit zorgt voor een zoetere en smakelijkere wortel.

Hoe bewaar ik pastinaak?

Bewaar pastinaak op een koele, droge en donkere plaats.

Plaats een reactie