Pannekoekplant stekken

Pannekoekplanten zijn de laatste jaren ontzettend trendy geworden en zijn een populaire aanvulling in de huiskamer. Het zijn makkelijk te verzorgen planten en zijn ook nog eens perfect om te stekken. In dit blog lees je hoe je zelf een pannekoekplant kan stekken en welke methode je hiervoor het beste kan gebruiken.

Stap 1: Selecteer de juiste pannekoekplant
Niet alle pannekoekplanten zijn geschikt om te stekken. Het beste kan je kiezen voor een plant die gezond is en minimaal 10 cm lang is. Zo is de plant sterk genoeg om te stekken zonder dat deze te kwetsbaar wordt.

Stap 2: Kies de juiste methode
Er zijn verschillende manieren om een pannekoekplant te stekken, maar wij adviseren om de stekjes te nemen vanuit de moederplant. Dit kan door middel van een scherp mesje waarmee je een blad van de pannekoekplant afsnijdt. Het blad moet minstens 5 cm steel hebben.

Stap 3: Laat de stekjes drogen
Als je de bladeren hebt afgesneden, laat deze dan minimaal 24 uur drogen. Dit doen wij door de stekjes op een droge plek met indirect zonlicht te leggen. Hierdoor drogen de stekjes en maak je de kans op infecties en schimmels kleiner.

Stap 4: Potgrond en potjes voorbereiden
Zodra de stekjes zijn gedroogd, kunnen deze in potgrond worden geplaatst. Kies voor kleine potjes (niet groter dan 7 cm doorsnee) en vul deze met vochtige potgrond. Maak in het midden van de potjes een klein gaatje tot zo’n 2 cm diep.

Stap 5: Plaats de stekjes in de potjes
Plaats de stekjes voorzichtig in de potjes en bedek de bladbasis met aarde. Druk de aarde zachtjes aan rond de stekjes, maar niet te hard anders kan de stek beschadigen.

Stap 6: Verzorging van de stekjes
Plaats de potjes op een lichte plek zonder direct zonlicht en houdt de potgrond vochtig. Dit kan door de potjes één keer per week met regenwater te besproeien. Geef geen water direct in het midden van de potjes, dan loop je het risico dat de stekjes verdrinken.

Veelgestelde vragen:
Q: Hoe lang duurt het voordat stekken gaan groeien?
A: Dit kan per stek verschillen. Gemiddeld duurt het zo’n twee tot vier weken voordat je ziet dat de stekjes gaan groeien.

Q: Hoe vaak moet ik mijn stekjes besproeien?
A: Het beste kan je zo’n één keer per week de stekjes besproeien met regenwater.

Q: Kan ik meerdere stekjes in één pot zetten?
A: Ja, dit kan. Let er wel op dat de stekjes elkaar niet in de weg zitten en elkaar niet verdrukken.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat stekken gaan groeien?

Dit kan per stek verschillen. Gemiddeld duurt het zo’n twee tot vier weken voordat je ziet dat de stekjes gaan groeien.

Hoe vaak moet ik mijn stekjes besproeien?

Het beste kan je zo’n één keer per week de stekjes besproeien met regenwater.

Kan ik meerdere stekjes in één pot zetten?

Ja, dit kan. Let er wel op dat de stekjes elkaar niet in de weg zitten en elkaar niet verdrukken.

Plaats een reactie