Oxalis triangularis

Oxalis triangularis, ook wel bekend als de paarse klaver of de paarse sorrel, is een mooie plant die afkomstig is uit Brazilië. Het is een lid van de klaverfamilie en heeft diep paars gekleurde driehoekige bladeren die zich ’s nachts sluiten. Oxalis triangularis is populair als kamerplant, met name vanwege de decoratieve waarde van de bladeren en de kleurrijke bloemen die eruit voortkomen.

Oorsprong en geschiedenis van oxalis triangularis

Oxalis triangularis is inheems in Zuid-Amerika, met name in de bossen van Brazilië. Deze plant is te vinden in het wild in de regio’s rond Rio de Janeiro en São Paulo en wordt vaak aangetroffen op rotsachtige hellingen en op de grond onder bomen. De plant heeft zich verspreid naar andere delen van Zuid-Amerika, waaronder Argentinië, Uruguay en Paraguay, en is tegenwoordig een veel voorkomende tuinplant over de hele wereld.

De geschiedenis van oxalis triangularis als plant die in de tuin wordt gebruikt, gaat terug tot het einde van de 19e eeuw. De plant werd voor het eerst geïmporteerd in 1900 door de Duitse horticulturalist en plantenverzamelaar, Karl von Rittershausen. Vanaf dat moment werd de plant snel populair als kamerplant voor in huis. Tegenwoordig is oxalis triangularis nog steeds een veelgevraagde plant vanwege de aantrekkelijke bladeren en mooie bloemen.

Beschrijving van oxalis triangularis

De bladeren van oxalis triangularis zijn de belangrijkste attractie van de plant. Ze zijn driehoekig van vorm en hebben een diepe paarse kleur die overdag fel wordt en in het donker dof. De bladeren hebben drie kleine bijna ronde deelbladeren die elk ook weer drie nerven hebben. Wanneer de bladeren open zijn geven ze vaak een metallic glans af.

De plant heeft af en toe ook bloemen. Deze zijn in de kleuren roze, wit en soms geel. De bloemen worden gedragen op stengels en verschijnen meestal in de lente en herfst. De bloemen zijn ongeveer 1 centimeter groot. Na de bloei vervagen de bloemen en worden ze vervangen door de zaden die in 2 of 3 delen uiteenvallen.

De plant kan tot 40 centimeter hoog worden en verlangt in de volle zon ongeveer 3 á 4 uur per dag en tijdens de warme periodes van het jaar regelmatig water. Hetzelfde geldt voor de standplaats; die moet uit de volle zon blijven. Oxalis triangularis is een plant die redelijk eenvoudig te verzorgen is, maar enige aandacht voor de juiste verzorging is nodig voor een gezonde groei.

Verzorging van oxalis triangularis

Oxalis triangularis is een relatief gemakkelijke plant om te verzorgen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat uw plant gezond blijft en er goed uitziet.

1. Licht: Deze plant heeft enkele uren per dag licht nodig, maar het mag niet vol in de zon staan. Zet de plant op een plaats in de schaduw of in een ruimte met indirect zonlicht.

2. Water: Geef de plant regelmatig water en laat de grond niet droog worden. In de herfst en winterperiode is de plant in rust en dient er minder vaak water te worden gegeven.

3. Voeding: Geef de plant tijdens het groeiseizoen een kleine hoeveelheid mest, om uitdroging te voorkomen.

4. Temperatuur: Oxalis triangularis kan temperaturen tussen 15-27 graden Celsius verdragen, zet de plant niet in tocht of bij de centrale verwarming.

5. Repotting: Zoek een nieuwe pot voor de plant, als de huidige pot te klein wordt. De nieuwe pot moet ongeveer één maat groter zijn. Vul de pot met high-quality potgrond en vermijd overbewatering.

Oxalis triangularis is over het algemeen een gemakkelijke plant om te verzorgen. Het enige waar u goed op moet letten is de standplaats. Als u de plant op de juiste plaats zet en hem regelmatig water geeft en voedt, blijft hij er jarenlang mooi en aantrekkelijk uitzien.

Tot slot

Oxalis triangularis is een populaire kamerplant vanwege de mooie dieppaarse driehoekige bladeren en kleurrijke bloemen. Het is een gemakkelijk te verzorgen plant die weinig onderhoud nodig heeft. Zorg dat de plant op de juiste plaats staat, regelmatig water krijgt en niet blootstaat aan tocht en oververhitting. Geniet van de schoonheid van deze prachtige plant in huis.

Plaats een reactie