Olifantsoor

Olifantsoor, ook wel bekend als Alocasia zebrina of Alocasia macrorrhiza, is een prachtige tropische plant die zijn naam te danken heeft aan de grote, gebogen bladeren die doen denken aan het oor van een olifant. Dit is een van de populairste soorten binnen de familie van de Alocasia. Het heeft een opvallende groeivorm en een zeer dramatische aanwezigheid in huis of in een tuin en dient tevens als een geweldige kamerplant.

Beschrijving

De olifantsoor komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Aziƫ en de Zuidelijke Stille Oceaan en kan in de juiste omstandigheden wel groeien tot een hoogte van 2 meter. Dit betekent dat het in de binnenomgeving vaak in een grote pot gehouden wordt.

De olifantsoor heeft kartelige bladeren die tot wel 60 cm breed kunnen worden en een sappige stengel die kan groeien tot wel 20 cm in diameter. De groene bladeren zijn bedekt met een patroon van witte lijnen die lijken op een verenigd netwerk van aders. Dit maakt het tot een interessant en esthetisch aantrekkelijk specimen.

De plant is een semi-aquatische plant die houdt van vochtige omstandigheden en heeft massieve wortelknollen. Door deze eigenschap kan het goed overleven in overstroomde gebieden zoals in Zuidoost-Aziƫ.

Soorten

De olifantsoor heeft vele verschillende soorten die alle tot de Alocasia-familie behoren. Enkele van de meest populaire soorten zijn:

– Alocasia zebrina of de olifantsoor zebrina: deze plant heeft een wit en zwart patroon op de bladeren en is de meest voorkomende cultivar.

– Alocasia macrorrhiza: de olifantsoor macrorrhiza heeft groene bladeren die op harken lijken.

– Alocasia reginula of de zwarte olifantsoor is een vrij ongewone soort vanwege zijn donkere bladeren met lichte nerven.

– Alocasia sanderiana of de philodendron olifantsoor is een zeldzame cultivar met grijze bladeren, witte nerven en zwarte vlekken.

Verzorging

De olifantsoor is een gemakkelijk te verzorgen plant zolang het in de juiste omstandigheden wordt geplaatst. Hier zijn enkele belangrijke onderhoudstips:

– Water geven: De olifantsoor houdt van vochtige grond en mag dus niet volledig uitdrogen. Geef de plant wel tijd om de grond te laten drogen tussen waterbeurten.

– Standplaats: De plant heeft veel licht nodig, maar geen directe zon. Het beste is om de plant in een zonnige, schaduwrijke plaats te zetten.

– Voeding: Geef de plant om de paar weken wat vloeibare mest.

– Verpotten: De olifantsoor groeit snel en kan na een of twee jaar behoefte hebben aan een grotere pot.

– Luchtvochtigheid: De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Het is daarom aanbevolen om de plant regelmatig te besproeien met water.

Giftigheid

Helaas is de olifantsoor giftig voor huisdieren en mensen. Het bevat calciumoxalaatkristallen die bij inname irritatie van de mond en keel kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om de plant buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden.

Conclusie

Al met al is de olifantsoor een zeer aantrekkelijke, gemakkelijk te verzorgen plant die perfect is voor een tropische sfeer in huis. Het is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar biedt ook tal van gezondheidsvoordelen omdat de plant bekend staat om het verbeteren van de luchtkwaliteit. Zolang er rekening wordt gehouden met de zorgbehoeften van de olifantsoor, kan het voor vele jaren trots gepresenteerd en geteeld worden.

Plaats een reactie