Oesterzwam kweken

Oesterzwam kweken

Oesterzwammen zijn heerlijke paddenstoelen die je kunt gebruiken in verschillende gerechten. Het kweken van oesterzwammen is niet moeilijk en kan worden gedaan in je eigen huis of in de tuin. Als je geïnteresseerd bent in het kweken van oesterzwammen, lees dan hieronder hoe je dit kunt doen.

Materialen die je nodig hebt

– Oesterzwam sporen of kweekset (verkrijgbaar bij Tuincentra of online)
– Steriele handschoenen
– Steriele kweekgrond (verkrijgbaar bij Tuincentra of online)
– Grote plastic zakken
– Emmer of plastic kweekbak
– Schaar of mes

De stappen

Stap 1: Maak de kweekgrond klaar

Als je een kweekset hebt gekocht, hoef je niet meer na te denken over de kweekgrond. Als je de oesterzwamsporen los koopt, dan kan je deze mengen met een kweeksubstraat. Dit kan zijn de pleurotus ostreatus substraten, zoals stro, koffiegrond of zaagsel met tarwestro.

Stap 2: Inoculeer de kweekgrond

Als de kweekgrond klaar is, gebruik dan de steriele handschoenen om de oesterzwamsporen op de kweekgrond te plaatsen. Volg de instructies op de verpakking voor de hoeveelheid sporen of kweeksetjes die je nodig hebt voor je hoeveelheid kweekgrond. Het is belangrijk om de kweekgrond schoon te houden door te werken in een schone ruimte en de steriele handschoenen te dragen.

Stap 3: Meng het substraat

Meng de kweekgrond en de sporen goed door elkaar. Zorg ervoor dat de sporen gelijkmatig over het substraat worden verdeeld. Als je stro gebruikt als substraat, maak dan een stapel van ongeveer 30 cm hoog en strooi de sporen eroverheen.

Stap 4: Verpak het substraat

Verpak het substraat in grote plastic zakken. Maak kleine gaatjes in de zakken om de lucht te laten circuleren en om vocht af te voeren. Zet de zakken op een donkere, warme plaats (ongeveer 20 tot 25 graden Celsius). Oesterzwammen groeien snel en binnen een paar dagen zouden er witte pluizen op het substraat moeten verschijnen.

Stap 5: Maak het substraat klaar voor de oogst

Als het substraat volledig wit is geworden, haal het dan uit de zakken en maak het klaar voor de oogst. Je kunt het substraat in een emmer of plastic bak plaatsen en er kleine gaatjes in prikken. Plaats de emmer of plastic bak opnieuw op een donkere, warme plaats. Na ongeveer twee weken verschijnen er kleine oesterzwammen op het substraat. Zorg ervoor dat je de oesterzwammen regelmatig water geeft door ze te besproeien.

Stap 6: Oogst de oesterzwammen

Na ongeveer vier weken zijn de oesterzwammen klaar om geoogst te worden. Scheur ze voorzichtig van het substraat en gebruik ze in jouw favoriete gerechten.

Conclusie

Het kweken van oesterzwammen is een eenvoudige manier om je eigen verse paddenstoelen te telen. Met de juiste materialen en een beetje geduld, kun je binnen enkele weken genieten van je eigen oogst. Het is een duurzaam alternatief voor het kopen van paddenstoelen in de winkel.

Plaats een reactie