Met wat simpele ingrepen krijgt je tuin een heel andere aanblik

Met wat simpele ingrepen krijgt je tuin een heel andere aanblik

Een bloemperkje, wat tegels, misschien hier en daar een struik… Elke tuin zit er anders uit, maar misschien ben je inmiddels een beetje uitgekeken op je eigen tuin? Vind je dat de tuin wel wat spannender mag worden? Of ben je gewoon toe aan een ander ontwerp? Je hoeft niet eens alles overhoop te halen om een verrassend andere tuin te creëren. Met de onderstaande tips heb je in korte tijd een volledig nieuwe tuin, zonder dat het veel kost!

Creëer hoogteverschillen

Een tuin is niet alleen aantrekkelijk door de planten die erin staan. Ook het ontwerp levert een wezenlijke bijdrage aan de beleving. Door hoogteverschillen aan te brengen, geef je de tuin meer karakter. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van plantenborders in wisselende hoogtes. Je maakt ze eenvoudig van stapelblokken. Dat zijn over het algemeen blokken steen die je kant en klaar kunt kopen. Je bouwt er een muurtje van dat de basis vormt voor een soort enorme plantenbak, die je met aarde vult. Als je bang bent dat de stenen niet blijven liggen bij een flinke storm, kun je ze met bijvoorbeeld Bison montagekit aan elkaar bevestigen. Dan nog wat leuke plantjes erin en klaar ben je!

Maak een zitkuil

Een andere vorm van hoogteverschil is het maken van een zitkuil. Bij deze methode staan de plantjes gewoon op maaiveldniveau, maar is je zitplaats verdiept. Je maakt bijvoorbeeld een kuil van zestig centimeter diepte, waarvan je de zijwanden bekleedt met hardhouten schotten. De bodem kun je bedekken met tegels. Het is wel belangrijk om te zorgen voor een goede afwatering, want anders heb je na een flinke hoosbui geen zitkuil meer, maar een vijver.

Plaats een waterornament

Als we het dan toch over water hebben: een waterornament in je tuin zorgt voor een bijzondere sfeer. Als je een vijver in je tuin hebt, kun je daarin een ornament plaatsen dat voorzien is van een pomp. Deze pomp maakt gebruik van het water in de vijver. Plaats je het waterornament op het terras, kies dan voor een exemplaar met een waterreservoir. Natuurlijk zul je in beide gevallen ook elektriciteit moeten aanleggen in je tuin.

Plaats een pergola

Door een pergola in de tuin te plaatsen, creëer je meer diepte. Laat de pergola overwoekeren door klimplanten voor een mooi groen eindresultaat. Je kunt ook een muur met klimplanten bedekken.

Creëer een Buitenkamer

Transformeer een deel van je tuin tot een buitenkamer. Plaats een pergola of een overkapping en richt deze in met comfortabele tuinmeubelen, kussens, en verlichting. Voeg eventueel een buitenkeuken toe voor een complete leefruimte in de buitenlucht. Zo kun je optimaal genieten van de tuin, weer of geen weer.

Speel met Verlichting

Verlichting is een krachtig hulpmiddel om een magische sfeer te creëren in je tuin. Installeer verschillende soorten verlichting, zoals grondspots, lantaarns, en sfeervolle lichtslingers. Richt de verlichting op mooie bomen, struiken of kunstwerken in je tuin om een betoverend effect te krijgen, vooral ’s avonds.

Maak een Kruidentuin

Voeg een kruidentuin toe aan je tuin voor een geurige en smaakvolle twist. Plant diverse kruiden zoals basilicum, munt, rozemarijn en tijm in aparte vakken. Een kruidentuin geeft niet alleen een kleurrijk accent aan je tuin, maar zorgt ook voor verse kruiden voor je maaltijden.

Introduceer Kunst en Decoratie

Voeg kunstwerken en decoratieve elementen toe aan je tuin om een unieke uitstraling te creëren. Denk aan beeldhouwwerken, mozaïektegels, of opvallende schilderijen aan de schutting. Kunst kan een verrassend element zijn en een persoonlijke touch aan je buitenruimte geven.

Maak een Minivijver

Als je geen ruimte hebt voor een grote vijver, overweeg dan een minivijver. Gebruik een grote plantenpot of een speciale vijverbak en vul deze met waterplanten en enkele kleine vissen. Een minivijver trekt vogels en vlinders aan en voegt een rustgevend geluid toe aan je tuin.

Door deze aanpassingen kun je je tuin eenvoudig nieuw leven inblazen en een frisse, opwindende sfeer creëren. Veel plezier met het ontwerpen en genieten van je vernieuwde tuin!

Plaats een reactie