Mangopit kweken

Mango is een van de meest geliefde vruchten ter wereld vanwege zijn zoete smaak en sappige textuur. Het is een tropische vrucht die voornamelijk wordt gekweekt in Zuidoost-Azië, India, Brazilië en Mexico. Het kweken van een mangopit is een geweldige manier om deze vrucht thuis te kunnen verbouwen en zelfs te kunnen oogsten. In dit artikel zal worden besproken hoe je dit kunt doen en welke stappen je moet volgen om een gezonde mango plant te laten groeien.

Stap 1 – Een mango kiezen

Om te beginnen heb je natuurlijk een mango nodig om een mangopit van te krijgen. Kies een rijpe, gezonde mango die geen tekenen van bederf vertoont. Was de mango grondig onder stromend water en droog hem af.

Stap 2 – De pit uit de mango halen

Nu je een mango hebt gekozen, is het tijd om de pit eruit te halen. Snijd voorzichtig langs de platte zijkant van de mango om de pit bloot te leggen. De pit is groot en ovaal van vorm en zit in het midden van de vrucht.

Stap 3 – De pit voorbereiden

Was de mangopit en verwijder alle vleesresten. Leg de pit vervolgens op een zonnige plaats om te drogen. De pit moet ongeveer een dag of twee drogen.

Stap 4 – Een kiem laten groeien

Nadat de pit is gedroogd, kun je beginnen met het laten groeien van de kiem. Vul een kleine plastic of aardewerken pot met potgrond en plant de pit ongeveer 2,5 cm diep. Zorg ervoor dat je de platte kant van de mangopit naar beneden legt. Geef de plant water en plaats de pot op een warme, zonnige plek.

Stap 5 – De kiem verzorgen

Om ervoor te zorgen dat je mango plant gezond groeit, moet je hem goed verzorgen. Geef de plant regelmatig water en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Als de plant begint te groeien, moet je ervoor zorgen dat hij genoeg zonlicht krijgt. Je kunt de plant ook af en toe bemesten met organische meststoffen.

Stap 6 – De plant verpotten

Als de plant begint te groeien en de pot te klein wordt, is het tijd om hem te verpotten naar een grotere pot. Gebruik verse potgrond om de nieuwe pot te vullen. Zorg er bij het verpotten voor dat je de wortels niet beschadigt.

Stap 7 – Zorg voor een gezonde plant

Als je mango plant gezond groeit en bloeit, moet je ervoor zorgen dat hij niet uitdroogt en te allen tijde voldoende licht krijgt. Regelmatig snoeien kan ook nodig zijn om de plant gezond en compact te houden. Oogsten gebeurt enkele jaren nadat de plant vruchten begint te dragen.

Veelgestelde vragen over het kweken van mangopit

1. Hoe lang duurt het voordat een mangopit ontkiemt?

Het kan ongeveer twee weken tot een maand duren voordat een mangopit ontkiemt.

2. Hoe lang duurt het voordat een mangopit een volgroeide plant wordt?

Het kan jaren duren voordat een mangopit een volgroeide, vruchtdragende plant wordt. Het kan tot acht jaar duren voordat de boom vruchten begint te dragen.

3. Kunnen mango’s binnenshuis worden gekweekt?

Ja, mango’s kunnen binnenshuis worden gekweekt, maar hebben wel veel zonlicht en een warme omgeving nodig. Bij gebrek aan deze omstandigheden is het niet aan te raden een mango binnenshuis te kweken.

4. Welk type grond is geschikt voor het kweken van mango’s?

Mango’s hebben goed doorlatende, vruchtbare grond nodig. Een mengsel van potgrond en zand kan geschikt zijn.

5. Wat zijn de meest voorkomende ziektes en plagen die mangobomen aantasten?

Anthracnose, schimmelziekten en mijten zijn enkele van de meest voorkomende ziektes en plagen die mangobomen aantasten. Reguliere inspecties en behandelingen kunnen helpen om deze problemen te voorkomen of te behandelen.

Plaats een reactie