Kleine vliegjes in plant

Kleine vliegjes in plantenpotten kunnen erg vervelend zijn. Ze worden vaak aangeduid als rouwvliegjes of varenrouwmuggen en kunnen schade toebrengen aan de wortels van de plant. In dit artikel zullen we bespreken wat deze vliegjes zijn, waarom ze in plantenpotten voorkomen en hoe je ze kunt bestrijden.

Wat zijn rouwvliegjes of varenrouwmuggen?

Rouwvliegjes of varenrouwmuggen zijn kleine vliegjes met een zwart/bruine kleur en langwerpige, dunne vleugels. Ze zijn ongeveer 3 tot 4 millimeter groot en komen vaak voor in vochtige omgevingen. Hoewel ze geen directe schade aan de planten zelf veroorzaken, kunnen ze de wortels van de plant aantasten. De vliegjes leggen namelijk eitjes in de potgrond, waaruit de larven komen die zich voeden met schimmels, bacteriën en plantenwortels. Als de larven zich voeden met de wortels kan dit uiteindelijk leiden tot verzwakking en sterfte van de plant.

Waarom komen rouwvliegjes of varenrouwmuggen voor in plantenpotten?

Rouwvliegjes of varenrouwmuggen komen vaak voor in plantenpotten die vochtig zijn. Dit kan zijn omdat de potgrond te veel water bevat, de pot geen drainagegaten heeft of omdat de plant eigenlijk niet geschikt is voor het soort pot of omgeving waarin deze zich bevindt. Ook kunnen de vliegjes zich vermenigvuldigen door overmatig bemesten of omdat er rottende plantenresten in de potgrond zitten.

Hoe kun je rouwvliegjes of varenrouwmuggen bestrijden?

Er zijn verschillende manieren om rouwvliegjes of varenrouwmuggen te bestrijden. Hieronder vind je enkele methodes:

1. Verander de manier waarop je de plant water geeft. Rouwvliegjes of varenrouwmuggen kunnen zich gemakkelijker vermenigvuldigen als de potgrond vochtig is. Probeer daarom minder water te geven aan de plant en laat de potgrond wat droger worden tussen de gietbeurten.

2. Gebruik kleefstrips. Kleefstrips kunnen helpen om de vliegjes te vangen. Plaats ze bovenop de potgrond en vervang ze regelmatig.

3. Verander de potgrond. Verwijder de oude potgrond en vervang deze door nieuwe potgrond. Hiermee zorg je ervoor dat de larven, die zich in de potgrond voeden, verwijderd worden.

4. Voeg een biologische bestrijder toe aan de potgrond. Verwijder de bovenste laag van de potgrond en voeg een biologische bestrijder toe, zoals aaltjes of roofmijten. Deze bestrijders eten de rouwvliegjes en de larven, waardoor de populatie kleiner wordt.

5. Maak gebruik van een chemisch bestrijdingsmiddel. Als bovenstaande methoden niet werken, dan kun je kiezen voor een chemisch bestrijdingsmiddel. Gebruik dit echter met mate en lees altijd de instructies op het etiket.

Kortom, rouwvliegjes of varenrouwmuggen kunnen de gezondheid van je planten beschadigen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze vliegjes te bestrijden. Door de potgrond droger te houden, kleefstrips te gebruiken, de potgrond te vervangen, een biologische bestrijder toe te voegen of een chemisch bestrijdingsmiddel te gebruiken, kun je deze kleine vliegjes op een effectieve manier bestrijden en voorkomen dat ze zich vermenigvuldigen.

Plaats een reactie