Kiwi kweken

Kiwi is een exotische vrucht die vaak wordt gegeten als tussendoortje of verwerkt wordt in gerechten zoals fruitsalades en smoothies. Het kweken van kiwi kan een leuke en uitdagende ervaring zijn, maar het vergt ook de nodige kennis en zorgvuldigheid.

In dit artikel gaan we dieper in op het kweken van kiwi en bespreken we alle belangrijke aspecten en stappen die hierbij komen kijken.

1. Geschikte omgeving
Kiwi’s zijn tropische vruchten die houden van een warm en vochtig klimaat. Ze groeien het beste in een omgeving met een gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid. Daarnaast hebben kiwi’s veel zonlicht nodig en groeien ze het beste op beschutte plaatsen waar ze beschermd zijn tegen harde wind.

2. Grond en bemesting
Kiwi’s gedijen het beste in een goed gedraineerde en vruchtbare grond. De bodem moet een pH-waarde hebben tussen de 6 en 7 en rijk zijn aan voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Om de grond te verbeteren kan er compost of organische mest worden toegevoegd.

3. Aanschaffen van kiwiplanten
Kiwi’s worden in Nederland vaak in pot verkocht. Bij het kopen van kiwiplanten is het belangrijk om te kiezen voor gezonde en sterke exemplaren. Let hierbij op de bladeren (die moeten er heldergroen uitzien) en of er geen ziektes of plagen aanwezig zijn.

4. Planten en snoeien
Kiwi’s worden meestal in de lente geplant. Hiervoor maak je een groot gat van ongeveer 60 centimeter diep en breed. De plant moet zo worden geplaatst dat de stam boven de grond komt en de wortels goed kunnen groeien. Na het planten is het belangrijk om regelmatig te snoeien om de vorming van een struikachtige hoofdtak te bevorderen. Bij het snoeien moeten alle zijtakken die vanaf de hoofdtakken groeien worden verwijderd, zodat er volgende lente meer nieuw groei kan plaatsvinden.

5. Besproeien en beschermen
Om de groei van de kiwiplant te bevorderen is het belangrijk om voldoende water te geven en de plant regelmatig te besproeien. Tijdens warme dagen kan dit dagelijks nodig zijn. Daarnaast is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst, wind en felle zon.

6. Oogsten
De kiwi’s zijn klaar om geoogst te worden wanneer de vruchten zacht maar nog stevig aanvoelen. Dit is meestal rond oktober. Wanneer de vrucht nog te hard is, heeft deze niet genoeg suiker geproduceerd en is deze niet rijp. Wanneer de vrucht te zacht is, is deze overrijp en kan deze bederven.

Veelgestelde vragen over kiwi:

1. Kan ik kiwi’s zelf kweken in de tuin?
Ja, kiwi’s kunnen goed worden gekweekt in de tuin, mits de omstandigheden geschikt zijn.

2. Hoe verzorg ik mijn kiwiplant?
Kiwi’s hebben veel zonlicht, warmte en vocht nodig. Zorg voor een grond die goed gedraineerd en vruchtbaar is en snoei regelmatig.

3. Wanneer kan ik kiwi’s oogsten?
Kiwi’s zijn meestal klaar om geoogst te worden in oktober, wanneer de vruchten zacht maar nog stevig aanvoelen.

4. Waar kan ik kiwiplanten kopen?
Kiwiplanten zijn verkrijgbaar bij tuincentra en online te bestellen.

5. Heeft een kiwiplant bestuiving nodig?
Ja, sommige soorten kiwi’s hebben kruisbestuiving nodig om vruchten te produceren. Het is daarom aan te raden om twee of meer verschillende soorten te planten.

Veelgestelde vragen

Kan ik kiwi's zelf kweken in de tuin?

Ja, kiwi's kunnen goed worden gekweekt in de tuin, mits de omstandigheden geschikt zijn.

Hoe verzorg ik mijn kiwiplant?

Kiwi's hebben veel zonlicht, warmte en vocht nodig. Zorg voor een grond die goed gedraineerd en vruchtbaar is en snoei regelmatig.

Wanneer kan ik kiwi's oogsten?

Kiwi's zijn meestal klaar om geoogst te worden in oktober, wanneer de vruchten zacht maar nog stevig aanvoelen.

Waar kan ik kiwiplanten kopen?

Kiwiplanten zijn verkrijgbaar bij tuincentra en online te bestellen.

Heeft een kiwiplant bestuiving nodig?

Ja, sommige soorten kiwi's hebben kruisbestuiving nodig om vruchten te produceren. Het is daarom aan te raden om twee of meer verschillende soorten te planten.

Plaats een reactie