Kattenkruid snoeien

Kattenkruid is een prachtige vaste plant die in veel tuinen wordt gebruikt vanwege zijn paarse bloemen en geurige bladeren. Het is gemakkelijk te kweken en te onderhouden, maar het vereist wel af en toe snoeien. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het snoeien van kattenkruid.

1. Waarom moet kattenkruid worden gesnoeid?

Als je kattenkruid niet trimt, kan het plant langer worden dan de gewenste hoogte en breedte. Het kan ook gaan uitspreiden en in sommige gevallen bloeit het minder. Snoeien bevordert de gezondheid van de plant en helpt bij het stimuleren van nieuwe groei en bloei.

2. Wanneer kattenkruid snoeien?

Het is het beste om kattenkruid te snoeien in het voorjaar, vlak voordat het begint te groeien. Je kunt kattenkruid ook snoeien na de eerste bloei in de zomer, maar het is beter om te wachten tot de tweede bloei in het najaar.

3. Hoe kattenkruid snoeien?

Je kunt kattenkruid eenvoudig snoeien met een snoeischaar of een tuinschaar. Knip de stelen terug tot ongeveer 10-15 cm hoogte zodat nieuwe groei kan ontstaan. Verwijder de uitgebloeide bloemen en bladeren om nieuwe bloei te stimuleren.

3.1. Snoeien van stengels

Snoei de stengels op ongeveer 2,5 cm boven de grond om kattenkruid in het voorjaar of in het late najaar te verjongen.

3.2. Snoeien van bloemen

Knip de bloemen onder de eerste bloeiwijze vlak na de eerste bloei, dit stimuleert nieuwe bloei van de plant.

4. Hoe vaak moet kattenkruid worden gesnoeid?

Kattenkruid moet één of twee keer per jaar worden gesnoeid. Snoei de uitgebloeide bloemen af ​​nadat ze zijn verbleekt en snoei de stengels terug na de bloei.

5. Wat te doen na het snoeien van kattenkruid?

Verwijder de afgesneden takken en bloemen voor een nette tuin. Geef de plant water om het te helpen herstellen van de snoei. Het is handig om de plant te bemesten na de snoei, omdat dit de nieuwe groei kan stimuleren.

5.1. Fertiliseren

Breng in het voorjaar en de zomer een biologische meststof aan als de plant uitgebloeid is. Dit zorgt ervoor dat de plant gezond blijft en kan herstellen na het snoeien.

6. Tips voor het snoeien van kattenkruid

– Snoei niet te veel in één keer, want dit kan de plant beschadigen en de groei belemmeren.
– Houd de snoeischaar scherp om een ​​gladde snede te krijgen en eventuele beschadiging aan de plant te voorkomen.
– Wees voorzichtig bij het knippen van takken die in de buurt van nieuwe groei of bloemen groeien.
– Draag handschoenen bij het snoeien om de handen te beschermen tegen het sap van de plant dat huidirritatie kan veroorzaken.

Conclusie

Het snoeien van kattenkruid is gemakkelijk en nuttig voor de gezondheid en schoonheid van de plant. Het stimuleert nieuwe groei en bloei en houdt de plant in toom. Het is belangrijk om te weten wanneer en hoe je kattenkruid moet snoeien om de best mogelijke resultaten te behalen.

Veelgestelde vragen

1. Is kattenkruid eenvoudig te kweken in een pot?

Ja, kattenkruid kan eenvoudig worden gekweekt in een pot, zolang de container voldoende ruimte biedt voor de wortels om te groeien en goed wordt gedraineerd.

2. Hoe vaak moet ik kattenkruid bemesten?

Geef je kattenkruid bij het planten wat mest en breng in het voorjaar en de zomer een biologische meststof aan om de gezondheid van de plant te behouden.

3. Is snoeien van kattenkruid te allen tijde raadzaam?

Nee, snoei kattenkruid alleen in het voorjaar en in de nazomer voor herfstbloei.

4. Kunnen kattenkruiden in de winter naar buiten blijven?

Ja, kattenkruiden zijn bestand tegen kou en kunnen zelfs buiten blijven in de winter. Zorg ervoor dat de planten goed worden bedekt met mulch om te voorkomen dat de wortels bevriezen.

5. Hoe groot kan kattenkruid worden?

Kattenkruid kan ongeveer 90 cm hoog worden en ongeveer 60 cm breed. Als het niet wordt gesnoeid, kan het nog hoger worden.

Plaats een reactie