Het buitenleven buiten houden met hordeuren

Het buitenleven buiten houden met hordeuren

Op deze website bieden we je vele tips om op milieuvriendelijke wijze maatregelen tegen insectenoverlast te treffen. Want wat doe je bij een fruitvliegjesplaag en hoe los je het probleem van motten in huis op? We gaan er dan dus van uit dat je deze insecten al in huis hebt. De kunst is echter ook -om het nog maar eens te benadrukken- om dergelijke insecten buiten de deur te houden. Maak in ieder geval gebruik van een plissé hordeur.

Insecten weren: voorkomen is beter dan genezen

Bepaalde insecten zijn lastig buiten de deur te houden met horren, zoals bijvoorbeeld zilvervisjes; ze komen uit alle mogelijke spelonken denkbaar je woning binnen, om papier en behang aan te tasten. Dergelijke insecten bestrijdt je op geheel andere wijze. Maar vliegen, fruitvliegjes, motten en muggen, om maar eens wat te noemen, die zijn goed te weren door gebruik te maken van horren: voorkomen is beter dan genezen. Gebruik ook vooral binnendeuren, zoals stalen deuren. Want eenmaal fruitvliegjes in huis, dan kom je er een zomerlang nauwelijks nog van af. Koop dus een goed set horren voor je hele woning en je hebt een deel van de overlast al goed teruggedrongen.

Horren voor je woning

Plaats inzethorren voor je ramen en binnenzijde horren voor kiepramen. Ze houden direct al de toestroom van insecten tegen. Nog een belangrijk facet zijn hordeuren. Want met slechts horren voor de ramen ben je er nog niet. Schaf voor de achterdeur een hordeur aan en voor een schuifpui een plisse hordeur – die makkelijk is dicht te trekken, precies tot waar je de schuifpui tot stilstand zet. Dit is overigens wat minder handig indien er openslaande deuren zijn naar buiten, zoals balkondeuren.

In dat geval kun je kiezen voor dubbele plisse hordeuren. Dit zijn hordeuren die aan beide kanten van de kozijnen bevestigd kunnen worden en die beide open te rollen zijn en die elkaar dan in het midden treffen van de opening. Ook op deze wijze is er een mouw aan te passen om insecten zoveel mogelijk buitenshuis te houden – waar zij horen!

Het effect van glazen binnendeuren

Insecten zijn dol op licht en lichtinval. Dit is ook de reden waarom spinnen altijd rondom lampen te vinden zijn, aangezien insecten rondom de lampen blijven cirkelen en zo in een web belanden. Sommige mensen kiezen er daarom voor om géén lamp bij de voordeur te plaatsen, omdat je dan iedere dag weer met je gezicht door de spinnenwebben loopt.

Binnenshuis kunnen deuren met veel lichtinval, zoals stalen deuren met glas wat we nu veel zien, ook de lichtinval bevorderen. Eenmaal een lamp aan in de woonkamer, laat de glazen deur het licht goed doorschijnen naar de gang bijvoorbeeld. Ook dit kan insecten ’s avonds aantrekken. Dergelijke deuren bieden op zich veel voordelen, zoals het zorgen voor een ruimtelijk effect, en extra lichtinval overdag, reden genoeg dus om een glazen/ stalen deur aan te schaffen. Zorg je voor goede horren door heel je woning, dan hoeft er ook geen extra insectenoverlast te ontstaan.

Plaats een reactie