Graslelie stekken

Wat is er nu mooier dan je eigen plantenpaleisje? Een plantenverzameling is niet alleen sfeervol, het brengt ook rust en zuurstof in huis. Wel kan het planten verzorgen heel wat tijd vragen, zeker als je planten hebt die snel sterven. Daarom delen we in dit blog graag een handig stappenplan voor het stekken van een graslelie. Met deze tips en tricks creƫer je straks gemakkelijk een voorraad van deze mooie plant.

De graslelie is een veel voorkomende kamerplant die in allerlei maten, vormen en kleuren verkrijgbaar is. De plant is ideaal voor beginners omdat deze eenvoudig in onderhoud is. Daarbij komt dat deze plant heel geschikt is om te stekken. Op die manier heb je straks in no time een groeiende verzameling van deze mooie planten!

Stap 1: de voorbereiding

Allereerst is het belangrijk dat je de juiste grassoort kiest om te stekken. De Chlorophytum comosum `Atlantic` en de Chlorophytum comosum `vittatum` zijn bij uitstek de mooiste soorten voor in huis. Dit omdat deze soorten goed groeien en mooi ogen in je interieur.

Stap 2: het stekken

We beginnen met het stekken van de graslelie. Selecteer een goede plant met minstens drie sterke scheuten. Trek deze scheuten voorzichtig uit de moederplant en zorg dat er nog een stukje stengel aan de scheut zit. Een begeleidende wortel is ook mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. Leg de scheuten op een schaduwrijke plek en laat deze rusten.

Stap 3: het planten

Als de stekken enkele dagen gerust hebben, zet je ze in kleine potjes of bloempotten gevuld met potgrond. Zorg dat de steken in elk geval op een lichte plek staan, maar niet in de felle zon. Geef de plantjes enkel wat water als de grond echt droog begint te worden.

Stap 4: het verzorgen

De graslelie heeft geen bijzondere eisen. Geef de plantjes simpelweg regelmatig een beetje water en zet ze niet in de felle zon. Als het goed is, hebben ze genoeg aan een beetje daglicht. Na drie tot vier maanden beginnen je plantjes te groeien en kun je ze eventueel verpotten voor meer groei.

Veelgestelde vragen

Q: Kan ik ook te veel water geven?

A: Dat kan zeker, wacht dus altijd tot de grond volledig droog wordt.

Q: Hoe kan ik mijn graslelie het beste water geven?

A: Geef je graslelie het beste water door het blad te besproeien. Dit doen ze het beste wanneer het kouder is en op een schaduwrijke plek.

Q: Moet ik de stekken bemesten?

A: Mesten van de stekken is niet noodzakelijk. Dit kan je echter wel de groei bevorderen. Wacht hier wel mee tot na de groei periode van ongeveer drie maanden.

Met deze tips en trick kan je gemakkelijk zelf beginnen met het stekken van een graslelie. Het stappenplan is eenvoudig en de plant is ideaal voor zowel beginners als gevorderden. Gaat het eerste keer stekken niet meteen goed? Probeer het nog een keer. Een gezonde plant maken vraagt soms wat inspanning, maar het resultaat is er dan ook naar. Groen huis is leuker en gezonder dan een huis zonder planten!

Plaats een reactie