Geraniums overwinteren

Geraniums (Pelargonium spp.) zijn populaire planten die bekend staan om hun prachtige bloemen en gemakkelijke verzorging. Deze planten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika, maar zijn tegenwoordig zeer populair over de hele wereld. Geraniums zijn vooral geliefd vanwege hun kleurrijke bloemen en de lange bloeiperiode, van de lente tot de herfst. Maar hoe zorg je ervoor dat je geraniums in de winter overleven? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over geraniums overwinteren.

1. Wanneer moet je geraniums overwinteren?

Geraniums zijn eenjarig en kunnen niet in de winter buiten overleven. Het is daarom belangrijk om ze voor de eerste vorst binnen te halen. In Nederland en België begint de vorst meestal in november, dus het is zaak om je geraniums vóór die tijd binnen te halen.

2. Hoe moet je geraniums overwinteren?

Geraniums overwinteren is niet moeilijk, maar het vereist wel wat zorgvuldige planning en onderhoud. Hieronder vind je enkele belangrijke tips om je geraniums succesvol de winter door te laten komen.

– Verwijder alle dode bladeren en bloemen: als je geraniums eenmaal binnen staan, verwijder dan alle dode bladeren en bloemen om te voorkomen dat schimmels en ziekten zich verspreiden.

– Snoei de geraniums in: knip de geraniums terug tot ongeveer 15 cm hoogte, zodat ze meer energie overhouden om te overleven. Dit bevordert ook nieuwe groei in de lente.

– Zorg voor voldoende licht: geraniums hebben minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig. Als je ze binnen hebt staan, plaats ze dan bijvoorbeeld voor een raam op het zuiden.

– Houd ze koel: geraniums hoeven niet in een warme kamer te staan. Ze overleven beter bij temperaturen tussen de 10 en 15 graden Celsius.

– Geef ze af en toe water: geef de geraniums af en toe water, maar zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt. Het is beter om ze te weinig water te geven dan te veel.

– Houd de luchtvochtigheid op peil: geraniums houden niet van te droge lucht. Houd de luchtvochtigheid op peil door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger in de buurt te plaatsen.

3. Geraniums weer naar buiten

In het voorjaar, wanneer er geen nachtvorst meer is, kunnen de geraniums weer naar buiten. Laat ze eerst wennen aan de nieuwe omgeving door ze bijvoorbeeld overdag buiten te zetten en ’s avonds weer binnen te halen. Na een paar dagen kunnen ze dan definitief naar buiten.

Conclusie

Geraniums overwinteren is niet moeilijk, maar het vereist wel wat zorgvuldige planning en onderhoud. Het is belangrijk om ze voor de eerste vorst binnen te halen en ze vervolgens te snoeien, koel te houden, voldoende licht te geven en af en toe water te geven. Als je deze tips opvolgt, heb je in de lente weer prachtige geraniums in de tuin staan.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet je geraniums overwinteren?

Geraniums zijn eenjarig en kunnen niet in de winter buiten overleven. Het is daarom belangrijk om ze voor de eerste vorst binnen te halen. In Nederland en België begint de vorst meestal in november, dus het is zaak om je geraniums vóór die tijd binnen te halen.

Hoe moet je geraniums overwinteren?

Geraniums overwinteren is niet moeilijk, maar het vereist wel wat zorgvuldige planning en onderhoud. Hieronder vind je enkele belangrijke tips om je geraniums succesvol de winter door te laten komen: - Verwijder alle dode bladeren en bloemen, snoei de geraniums terug, zorg voor voldoende licht, houd ze koel, geef ze af en toe water, houd de luchtvochtigheid op peil.

Geraniums weer naar buiten

In het voorjaar, wanneer er geen nachtvorst meer is, kunnen de geraniums weer naar buiten. Laat ze eerst wennen aan de nieuwe omgeving door ze bijvoorbeeld overdag buiten te zetten en 's avonds weer binnen te halen. Na een paar dagen kunnen ze dan definitief naar buiten.

Plaats een reactie