Gember kweken

Gember is een veelgebruikte specerij in de keuken en wordt ook veel gebruikt in de traditionele geneeskunde. Het is een tropische plant en wordt voornamelijk gekweekt in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Het kweken van gember is niet moeilijk en kan ook thuis worden gedaan. In dit artikel lees je alles over het kweken van gember, van het kiezen van geschikte grond tot het oogsten van de wortelstokken.

Het kiezen van geschikte grond en locatie

Gember groeit het beste in vochtige en goed doorlatende grond. De ideale pH-waarde ligt tussen de vijf en zes. Het is belangrijk om de grond goed te bewerken voordat je begint met het planten van de gember. Vermeng compost of organische mest door de grond om de voedingsstoffen te verhogen. Voor het beste resultaat kun je het beste een zonnige locatie kiezen.

Het voorbereiden van de wortelstokken

Voordat je de wortelstokken plant, moet je ze voorbereiden. Zorg ervoor dat de wortelstokken minstens een oog hebben, aangezien dit de plaats is waar nieuwe scheuten worden gevormd. Plaats de wortelstokken gedurende één tot twee dagen in warm water om het ontkiemen te bevorderen.

Het planten van de wortelstokken

Plant de wortelstokken met de ogen naar boven in de grond en bedek ze met ongeveer 2,5 centimeter aarde. Bedek de grond met organisch materiaal, zoals bladeren of stro, om de grond vochtig te houden en de groei te bevorderen. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte tussen de planten laat, aangezien gemberplanten tot wel een meter hoog kunnen worden.

Onderhoud en verzorging

Gemberplanten hebben veel water nodig en moeten goed worden bewaterd tijdens droge periodes. Water geven mag echter niet te veel en te vaak gebeuren, aangezien de planten gevoelig zijn voor schimmelziektes. Voeg elke twee tot vier weken organische mest toe om de voedingsstoffen te verhogen. Verwijder onkruid regelmatig om te voorkomen dat de gemberplanten verstikt worden.

Oogsten

Gemberplanten hebben doorgaans negen tot tien maanden nodig om volledig te groeien. Het is het beste om te oogsten wanneer de bladeren van de plant zijn afgestorven, hoewel je ook eerder kunt oogsten. Wanneer je klaar bent om te oogsten, graaf je voorzichtig rond de plant, ongeveer 15 centimeter van de stam af. Gebruik een schop om de wortelstokken voorzichtig uit de grond te halen. Verwijder het vuil en was de wortelstokken goed schoon. Bewaar de wortelstokken op een koele en donkere plaats.

Veelgestelde vragen over gember

1. Kun je gember in huis kweken?

Ja, gember kan ook thuis worden gekweekt. Plaats de plant in een pot en houd de grond vochtig. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten en regelmatig te water te geven.

2. Hoe lang duurt het voordat gember groeit?

Gemberplanten hebben doorgaans negen tot tien maanden nodig om volledig te groeien.

3. Welk type grond is het beste voor gemberplanten?

Gemberplanten groeien het beste in vochtige en goed doorlatende grond. De ideale pH-waarde ligt tussen de vijf en zes.

4. Kun je gemberplanten in de winter buiten laten staan?

Gemberplanten kunnen niet goed tegen vorst en moeten daarom binnen worden geplaatst bij koud weer.

5. Is gember gezond?

Gember heeft veel gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de spijsvertering. Het wordt ook gebruikt om misselijkheid te behandelen en kan helpen bij het verlichten van hoofdpijn en menstruatieklachten.

Plaats een reactie