Epipremnum stekken

Epipremnum, ook wel bekend als de ‘gouden pothos’, is een populaire kamerplant vanwege zijn eenvoudige verzorging en de vele voordelen die het brengt, zoals het verbeteren van de luchtkwaliteit en het absorberen van schadelijke stoffen. Als je een fan bent van deze plant en je wilt hem meer laten groeien, dan kan stekken de oplossing zijn! In deze blog lees je alles over het stekken van epipremnum, welke methode het meest effectief is en hoe je je stekken goed kunt verzorgen zodat ze goed groeien.

Stap 1: Kies de juiste epipremnum

Niet alle soorten epipremnum zijn geschikt voor het stekken. De beste soorten om te stekken zijn degene met veel bladeren. Kies een gezonde plant met veel volwassen, gezonde bladeren. Zorg ervoor dat de plant minstens één stengel heeft met bladeren en knip deze af net onder een bladknoop, dit is de plek waar een nieuwe scheut zal groeien.

Stap 2: Bereid de stekken voor

Verwijder alle onderste bladeren van de stengel, zodat er ongeveer twee tot drie knoppen overblijven. Verwijder ook alle bloemen of bloemknoppen op de stengel om de plant meer energie te laten steken in het ontwikkelen van de wortels.

Stap 3: Stekken

Vul een pot met potgrond en zet de voorbereide stengels ongeveer twee centimeter in de grond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en plaats de pot op een lichte plek zonder direct zonlicht.

Stap 4: Verzorging van de stekken

Zorg ervoor dat de stekken vochtig blijven, maar geef niet teveel water om te voorkomen dat de stengels gaan rotten. Na ongeveer drie weken zullen de wortels beginnen te groeien. Je kunt dit proces versnellen door bepaalde hormonen te gebruiken zoals stekpoeder.

Stap 5: Verzend de stekken

Wanneer de plantjes groot genoeg zijn, kunnen ze worden overgeplant naar hun eigen pot. Geef ze de juiste hoeveelheid water en licht en bemest ze indien nodig.

Tips voor de verzorging van stekken

– Zorg voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht, want dit kan de stekken verbranden.
– Houd de grond vochtig, maar geef niet teveel water. Dit kan leiden tot wortelrot.
– Ventileer uw ruimte om de luchtcirculatie te verbeteren.
– Bemest de plant op regelmatige basis om te zorgen voor een goede ontwikkeling van de stengels.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt het voordat mijn stekken wortels krijgen?

Het proces duurt meestal ongeveer drie weken.

2. Kan ik epipremnum stekken zonder potgrond te gebruiken?

Ja, je kunt ook stekken in water of zelfs in groeimedium, maar potgrond is een goede optie voor beginners.

3. Waarom sterven mijn stekken af?

Dit zou te wijten kunnen zijn aan overwatering, onvoldoende verlichting of niet genoeg voedingsstoffen in de grond.

4. Is het mogelijk om meerdere stekken uit één stengel te halen?

Ja, als de stengel lang genoeg is, kun je er meerdere stukken uit halen.

Het stekken van epipremnum is een eenvoudige en lonende manier om je plantcollectie uit te breiden. Volg de stappen zorgvuldig en zorg voor de juiste verzorging voor de stekken, dan heb je binnen de kortste keren een nieuwe gezonde plant!

Plaats een reactie