Druivenplant snoeien

Druivenplant snoeien

Druiven zijn een heerlijke traktatie, en het kweken van druiven is populair bij tuiniers vanwege hun smaakvolle vruchten en de gezellige uitstraling van hun wijnstokken. Maar als je wilt dat jouw druivenplanten goed groeien en vruchten dragen, moet je ze regelmatig snoeien. Het snoeien van een druivenplant kan intimiderend lijken, maar als je eenmaal weet wat je doet, is het een eenvoudige en belonende tuinactiviteit.

Lees verder voor onze gids over hoe je jouw druivenplanten op de juiste manier kunt snoeien, zodat ze gezond blijven en een goede oogst produceren.

Waarom moet je je druivenplanten snoeien?

Gezonde groei

Door je druivenplanten te snoeien stimuleer je de groei van nieuwe scheuten die sterker en gezonder zijn dan oude takken.

Verbetering van de vruchtproductie

Doordat je de plant snoeit kun je ervoor zorgen dat de plant in de juiste vorm groeit. Dit zorgt ervoor dat de druiven gelijkmatig verdeeld zijn over de hele plant.

Zorgen voor een goede luchtcirculatie en lichtinval

Het snoeien van de plant zorgt ook voor een betere luchtcirculatie en lichtinval, wat de kans op ziekten en schimmels vermindert.

Wanneer moet je je druivenplanten snoeien?

Winter snoei

De winter snoei vindt plaats in februari of maart, wanneer de plant in rust is. De krachtige takken moeten worden teruggesnoeid tot twee ogen vanaf waar de takken uit het hout groeien.

Zomersnoei

De zomersnoei vindt plaats in juni of juli. Het doel hiervan is om de plant in vorm te houden en het aantal bladeren rond de druiventrossen te verminderen. Er worden alleen ongewenste scheuten gesnoeid.

Hoe snoei je druivenplanten?

Stap 1: Verwijder alle dode takken

Begin met het verwijderen van alle takken die er duidelijk dood uitzien en gooi deze weg.

Stap 2: Snoei de takken tot op de juiste lengte

Zorg ervoor dat je alle takken terugsnoeit tot op twee ogen vanaf het hoofdbhout. Dit zal de hoeveelheid energie die de planten in de groei steken, stimuleren.

Stap 3: Snoei de topjes van de scheuten

Wanneer de scheuten ongeveer 30 centimeter lang zijn, snoei je de topjes van de scheuten. Dit bevordert de groei van de laterale scheuten voor een hogere fruitproductie.

Stap 4: Snoei de laterale scheuten

Terwijl de laterale scheuten groeien, snoei je ze tot ongeveer twee bladeren en laat je de rest van de scheuten intact.

Stap 5: Snoei de zwakke scheuten

Alleen de sterkste scheuten blijven over om te groeien. Snoei de zwakke scheuten die niet genoeg aandacht zullen krijgen van de plant.

Tips voor het snoeien van druivenplanten

– Gebruik alleen scherpe, schone snoeischaren.
– Snoei de planten niet te kort, dit zal de plant schaden en de opbrengst verminderen. En verwijder ook nooit meer dan 20% van de plant.
– Wacht niet te lang met het snoeien van de plant, anders kunnen ze beschadigde takken achterlaten.
– Let op de groei van de scheuten en koop bij een tuincentrum druivenstokken die geschikt zijn voor jouw tuin.

Concluderend zijn druivenplanten snoeien essentieel voor hun gezonde groei en productie van vruchten. Met behulp van onze gids kun je je druivenplanten snoeien op de juiste manier en een goede oogst krijgen. Houd onze tips in gedachten en je zult genieten van een gezonde en smaakvolle oogst van je druiven in jouw tuin.

Veelgestelde vragen

Waarom moet je je druivenplanten snoeien?

Door je druivenplanten te snoeien stimuleer je de groei van nieuwe scheuten die sterker en gezonder zijn dan oude takken.

Wanneer moet je je druivenplanten snoeien?

De winter snoei vindt plaats in februari of maart, wanneer de plant in rust is. De krachtige takken moeten worden teruggesnoeid tot twee ogen vanaf waar de takken uit het hout groeien.

Hoe snoei je druivenplanten?

Begin met het verwijderen van alle takken die er duidelijk dood uitzien en gooi deze weg. Zorg ervoor dat je alle takken terugsnoeit tot op twee ogen vanaf het hoofdbhout.

Wat gebeurt er als ik mijn druivenplanten niet snoei?

Als je je druivenplanten niet snoeit, kan dit leiden tot overmatige groei en een lagere productie. Druivenplanten die niet gesnoeid worden kunnen ook vatbaar zijn voor ziektes en plagen.

Kan ik mijn druivenplanten snoeien in de herfst?

Het snoeien van de druivenplanten in de herfst is niet aanbevolen omdat de planten vruchten moeten vormen. Dit is de verkeerde tijd om de planten te snoeien en zou de opbrengst van volgend jaar kunnen beïnvloeden.

Plaats een reactie