Dipladenia stekken

Het stekken van een dipladenia: hoe pak je dat aan?

Het vermeerderen van planten is een mooie manier om jouw groene oase te vergroten en te versieren. Stekken is een veelvoorkomende methode om dat te doen. Een plant waarbij stekken goed werkt, is de dipladenia. In dit blog lees je alles over het stekken van deze mooie plant.

Dipladenia stekken: hoe doe je dat?

Het stekken van een dipladenia is eigenlijk helemaal niet moeilijk. De twee meest gebruikte methoden zijn stekken in water of stekken in stekgrond. Ongeacht de methode die je kiest, begin je altijd met een gezonde moederplant. Kies een stengel waar geen bloemen of knoppen aan zitten en knip deze op ongeveer 8 tot 10 cm vanaf de top af. Verwijder de onderste bladeren totdat er alleen nog een paar bladeren bovenop de stek zitten.

Stekken in water

Als je kiest voor stekken in water, vul je een glas of vaasje met water. Zorg ervoor dat de stengel in het water blijft staan en de bladeren er niet in hangen. Zet het glas op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Na ongeveer drie weken zul je zien dat er wortels ontstaan.

Stekken in stekgrond

Bij stekken in stekgrond is het belangrijk om een open structuur te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld zand en potgrond mengen om de juiste grond te krijgen. Druk de stek tot de helft in de grond en maak het geheel vochtig. Dek de pot dan af met een zakje of een glazen stolp. Zet de pot op een lichte plek, maar weer uit direct zonlicht.

Verzorging van de stekken

Als je stekken in stekgrond hebt geplaatst, kun je na ongeveer vier weken kijken of er wortels zijn ontstaan. Bij stekken in water is dat meestal wat sneller, namelijk na drie weken. Zodra er ongeveer vijf centimeter aan wortels uit de stengel zijn gegroeid, kun je de stekken overzetten in een pot. Zorg ervoor dat de wortels niet beschadigen bij het overplanten.

Plaats de pot op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. De plantjes hebben nog geen stevige wortelkluit, dus zorg ervoor dat de grond steeds vochtig blijft. Houd er rekening mee dat stekken nog geen volwassen planten zijn en dus iets meer zorg nodig hebben.

Veelgestelde vragen

Kan ik alle soorten dipladenia stekken?
In principe kun je alle soorten dipladenia stekken, maar de kans op succes kan verschillen per soort.

Hoe weet ik of mijn stekken het goed doen?
Als er nieuwe blaadjes en scheuten groeien, gaat het goed met de stekken. Een gezonde kleur van het blad is ook een goed teken.

Hoe groot moet de pot zijn?
Begin met een pot waar de stekken net in passen. Zodra ze groter worden, kun je ze verplanten naar een grotere pot.

Kan ik meerdere stekken in dezelfde pot zetten?
Ja, dat kan. Houd er wel rekening mee dat als de plantjes groter worden, ze een eigen pot nodig hebben.

Tot slot

Het stekken van een dipladenia is niet moeilijk en kan erg leuk zijn om te doen. Zorg voor een gezonde moederplant, kies de gewenste stekmethode en geef de stekken de juiste verzorging. Zo kun je binnen de kortste keren genieten van jouw eigen vermeerderde dipladenia’s. Veel succes!

Plaats een reactie